Första bilbebisen född efter att BB lagts ned

En liten flicka är född – efter stor dramatik. Ambulansen kom fram tre minuter efter att bebisen sett dagens ljus.
Foto: Privat
Konsekvenserna av nedläggningen av BB i Sollefteå har fått medier världen över att rapportera.
Foto: Jonas Forsberg

Utan byxor och barfota i minusgrader och snö med navelsträngen hängandes.

En mardröm, så beskriver den nyblivna mamman dramat när hon tvingades föda i vägkanten.

- Värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång, berättar Emma Andersson.

- För jävligt, konstaterar pappan Jim Bylund.

Första bilbebisen efter nedläggningen av BB i Sollefteå är född.

Debatten om BB-nedläggningen i Sollefteå har inte bara präglat Västernorrland och resten av Sverige, när ABF drog i gång en studiecirkel om hur du föder barn i bilen, blev det en nyhet som spred sig över världen.

Fortfarande är sjukhuset ockuperat av Sollefteåbor som strider för sin förlossningsavdelning, trots att beskedet om nedläggning är klubbat i landstingsfullmäktige, och innebär att kvinnorna på orten nu behöver åka mellan 10 och 20 mil för att föda.

- Ska jag stå där efter vägen i nån oplogad kurva i snörök och föda barn? sa blivande mamman Sandra Nolén, när Expressen var i Sollefteå och träffade oroliga mammor och uppgivna barnmorskor.


LÄS MER: "Ett svek mot oss kvinnor" - här är mammornas berättelse om BB-nedläggningen 


Så, på torsdagen, hände det. Drygt tre veckor efter nedläggningen av BB i Sollefteå, föddes ett barn i bilen på väg mot sjukhuset i Örnsköldsvik.

"Att vara med om det som man inte tror händer sig själv", inleder Emma Andersson sin berättelse på Facebook, som Expressen har fått tillåtelse att dela.

Det var flera minusgrader kallt när Emma och hennes man Jim Bylund begav sig mot Örnsköldsvik, lite nervösa, men ändå lugna, de trodde att det var många timmar kvar. Men plötsligt mitt på vägen kom krystvärkarna.

Två mil kändes som 30

"Jag försöker för kung och fosterland knipa allt jag kan för jag vill verkligen inte föda i bilen. Samtidigt som jag har panik, är otrygg och rädd + alla dessa jävla gupp", berättar Emma i sitt inlägg.

Vattnet går och när pappa Jim med dålig mobiltäckning äntligen kommer i kontakt med ambulans,  blir han via högtalaren på mobiltelefonen guidad genom förlossningen av en barnmorska i ambulansen.

"Samtidigt som jag får ännu en krystvärk och känner att huvudet vill ut så hör jag att en väg är avstängd pga vägarbete och de måste köra via Bjästa."

Ambulanspersonalen uppger att de är två mil bort men i Emmas krystarbete känns det som 30 mil.


LÄS MER: Här lär de sig föda i bilen 


Tre minuter efter att flickan är född och ute, kommer ambulansen fram. Emma Andersson beskriver förlossningen som ett mirakel och trauma på samma gång.

"Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten. Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Värsta jag har varit med om", skriver den nyblivna mamman.

Pappa Jim Bylund berättar för till Expressen att den lilla som ännu inte har något namn, mår bra, men att upplevelsen var "för jävlig".

– Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag övervägt den där bilkursen.

Mamman: Förtjänar bättre

Emma Andersson tillägger att det egentligen inkräktar på hennes integritet att dela en så personlig händelse som att föda barn, men att hon gör det för att de politiker som tagit beslutet att lägga ner BB i Sollefteå, ska få veta.

"Allt gick bra fysiskt men pyskiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta år 2017? Fan ta er politiker", skriver den nyblivna tvåbarnsmamman.

- Jag känner mig ganska lugn när jag ser vilka som röstade för, en gynekolog och en erfaren barnmorska. De tyckte att det var rätt ur ett patientsäkerhetsperspektiv, svarade Ewa Back, ordförande för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd i Västernorrland, när Expressen ställde frågor om det klubbade beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.