Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Först till kvarn” för att skriva högskoleprov kan bryta mot reglerna

Färre personer kommer kunna skriva högskoleprovet.
Foto: EVA DALIN / UHR

Ett begränsat antal personer kommer kunna skriva högskoleprovet i höst och att låta ”först till kvarn”-principen avgöra vem som får delta strider mot högskoleförordningen, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio Ekot.

– Det här gynnar vissa grupper, det gynnar dem som har snabba uppkopplingar, ofta kanske i tätorter, i storstaden, det gynnar den som har en egen dator, och så gynnar det den som kan förfoga över sin tid just den här specifika tidpunkten. Man kan ju vara på jobbet och inte komma ifrån, man kan vara i skolan, säger Olle Lundin, till radion.

Han menar att det enligt högskoleförordningen bara går att begränsa antalet provdeltagare om det sker på ”objektiva grunder” och att coronapandemin inte är acceptabel anledning att kringgå det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.