Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Först svek – sen fest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerledaren Maud Olofsson tog en svängom med sin chef på dansgolvet. – Jag är en lugn typ, men dansar och lever gärna ut på fester i privata sammanhang, sade Fredrik Reinfeldt.
Foto: KRISTER LARSSON

Exakt ett år efter valet sviker Göran Hägglund sina 

väljare. Bensinen blir 29 öre dyrare per liter. 

- Jag tror att jag kan försvara det inför varje person som röstat på kristdemokraterna, säger han till Expressen.

Inför valet satsade kristdemokraterna hårt på att locka röster bland gråsossar som tröttnat på de höga bensinpriserna. Skatten skulle sänkas rejält, lovade partiledaren Göran Hägglund.

 I går firade han och de andra alliansledarna ettårsdagen av valsegern med att presentera klimatskatter på tre miljarder som gör det dyrare att köra bil.

 Kompensationen till pendlarna: Högre reseavdrag.

 – Vår politik har syftat till att göra det möjligt för människor att bo där de önskar, och den politiken har inte förändrats. Om man frågar sig om vi säger samma sak när det gäller bensinpriset nu som vi sa före valet, så är det klart att man kan spåra en skillnad, medger Göran Hägglund.

 Även moderaternas partistämma tog beslut på att sänka bensinskatten. Och i valrörelsen var Fredrik Reinfeldt kritisk till den dåvarande regeringens gröna skatteväxling. Då slogs de båda borgerliga partierna även mot Stockholms trängselavgifter. 

 Efter valet tog den kampen abrupt slut.

Utbredd besvikelse

 Nu får moderaterna och kristdemokraterna ta en svekdebatt med bilburna väljare.  Bland Göran Hägglunds partikamrater finns en utbredd besvikelse.

 – I mitt parti skulle jag bedöma att det finns ungefär lika många som tycker det ena som det andra, säger han.

Så du har halva partiet mot dig?

 – Ja, men jag tror att alla sliter med den här frågan. Hur säkerställer vi rimliga villkor för människor som bor långt i från arbetet samtidigt som vi tar hänsyn till de hot som vi utsätts för? Jag tycker att vi har gjort en klok avvägning.

FAKTA

Så dyr blir bensinen
Koldioxidskatten höjs med 6 öre per kilo, vilket motsvarar en höjning av bensinpriset med 17 öre inklusive moms. Med indexuppräkning och ytterligare moms blir totalhöjningen 29 öre/l.
Energiskatten på diesel höjs med 20 öre per liter. Totalt blir en liter diesel 55 öre dyrare. Fodonsskatten på dieselbilar sänks med 284 kronor per år och bil.
Reseavdraget höjs med 50 öre till 18:50 kronor per mil.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.