Försökte spränga planet i luften

Publicerad
Uppdaterad
Nigerianen Umar Farouk Abdulmutallab försökte spränga ett flygplan strax innan landning i Detroit i går kväll. Abdulmutallab övermannades snabbt av en annan passagerare och kunde omhändertas av personalen ombord.
Flygplanet, ett Northwestern Airlines-plan på väg från Amsterdam med 278 passagerare ombord, var bara minuter från att landa i Detroit när passagerarna hörde något som lät som fyrverkerier. Åtminstone en av passagerarna reagerade snabbt och kastade sig över de andra passagerarna för att kunna stoppa mannen.
- En ung man som satt bakom mig stoppade honom. Sedan utbröt full panik på planet, säger Syed Jafri, en av passagerarna ombord, till nyhetsbyrån AP.

Brännskadad

En annan av passagerarna berättar att mannen som ingrep brännskadades vid incidenten. Ytterligare en passagerare ska ha skadats och gärningsmannen drog på sig brännskador av tredje graden.
Den misstänkta, som uppges vara en 23-årig nigerian, säger sig ha varit utsänd av al-Qaida. Enligt CNN ska mannens namn finnas på myndigheternas listor över personer med misstänkta kopplingar.
Laddningen som han försökte antända ska ha varit avancerad och har skickats iväg för analys.
- Det kunde ha slutat med en katastrof, säger kongressmannen Peter King.

Obama i säkerhetsmöte

President Barack Obama har informerats om händelsen. Efter ett möte med Nationella säkerhetsgruppens chef Dennis McDonough och rådgivaren John Brennan beordrade Obama skärpta säkerhetsåtgärder för flyget. Han sade att presidenten följer händelsen och regelbundet blir informerad om utvecklingen:

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag