Försökte smuggla tvillingar i bilen

Publicerad
Gränspolisen trodde inte sina ögon.
Efter att ha stoppat en husbil fann de två sovande tvillingflickor - två månader gamla - gömda i en kistliknade låda under en madrass.
En fransk man och hans pappa har nu arresterats för att ha försökt att smuggla barnen till Ungern, för att där kunna ge dem franska pass.
De två tvillingflickorna, Vicky och Kim, föddes av en surrogatmamma i Ukrainas huvustad Kiev, skriver norska Dagbladet.
Men då Frankrike inte godkänner surrogatmammor så har barnen nekats franska pass, vilket gjort föräldrarna desperata.
Så desperata att de beslutade sig för att smuggla barnen från Ukraina till Ungern, där de hoppades kunna göra barnen till franska medborgare.
Men försöket misslyckades.

Var nervösa

När de skulle korsa gränsen började gränspolisen att ana oråd, då den 38-årige mannen och hans pappa som var med, uppträdde nervöst.
Efter att ha vänt ut och in på husbilen hittades de två spädbarnen, gömda i en kistliknade låda under en madrass.
Enligt nyhetsbyrån AFP hade barnen även fått sömnpiller.
- Vi är inga barnhandlare. Vi är deras föräldrar, säger en fransk kvinna som hävdar att hon är barnens mor.
Hon var inte i fordonet när barnen hittades, utan befann sig på ett hotell i närheten.
- Vi försökte korsa gränsen av förtvivlan och kärlek till våra små flickor. Vi visste inte vad som skulle kunna hända, säger hon enligt AP.

Riskerar fängelse

De två månader gamla tvillingflickorna fördes till ett sjukhus, där det konstaterades att de mår bra.
- De är rena och naglarna är klippta, säger sjukhusets chefsöverläkare Mahdalyna Vizaver.
Mannen och kvinnan fick träffa barnen en kort stund på sjukhuset och hoppas nu få flickorna tillbaka.
Mannen och hans far, som försökte smuggla tvillingarna över gränsen, riskerar nu fängelse i tre till sju år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag