Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försökte nå Damberg före mötet i Botkyrka

Federico Moreno om turerna i Botkyrka.
I mejlet vädjas det om hjälp från S centralt i det politiska kaos som uppstått i Botkyrka kommun.
Foto: Tim Aro/TT
Från S-håll hävdar man att mejlet till Mikael Damberg gick till en inaktiv adress.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

Expressen kan avslöja att flera partitoppar inom S kontaktades inför det omskrivna S-mötet i Botkyrka – där Ebba Östlin påstås ha blivit avsatt under kuppliknande former. 

I mejlet uttrycktes en oro för den djupa sprickan i partiet och en vädjan om stöd från centralt håll. Flera av de tilltänkta mottagarna bekräftar att de fått mejlet – men Mikael Dambergs presskontakt hävdar att det skickades till fel adress.

Expressen har tidigare avslöjat att Socialdemokraternas partitopp på nationell nivå fick larm om de misstänkta gängkopplingarna i Botkyrka redan förra året. 

– Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S, sa Nils Vikmång, biträdande partisekreterare till Expressen, i går tisdag.

Vikmång uppgav också att partisekreterare Tobias Baudin har hållits löpande informerad om konflikten i Botkyrka.

Expressen har nu ytterligare uppgifter som visar att fler S-toppar kontaktades om det infekterade kaoset inom partiet i Botkyrka samt om oron inför det omskriva medlemsmötet som resulterade i att partiets gruppledare samt kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin petades.

Stor oro uttrycktes

Två dagar innan det extrainsatta mötet som hölls i slutet på januari skickades ett mejl adresserat till partisekreteraren Tobias Baudin, vice partisekreteraren Nils Vikmång, partidistriktets ordförande Åsa Westlund samt riksdagsledamoten och tidigare inrikesministern Mikael Damberg. I mejlet uttrycktes en stor oro inför mötet. I mejlet fanns också en vädjan att partiet centralt skulle belysa konsekvenserna av de interna konflikterna.

Åsa Westlund (S).

Biträdande partisekreterare Nils Vikmång bekräftar att han fått mejlet men på Socialdemokraternas presstjänst hävdar man att Mikael Damberg aldrig nåtts av meddelandet. 

”Jag fick se sändlistan till mejlet jag gissar att du avser nu. Det är skickat till en inaktiv mejladress, så Mikael Damberg har inte tagit emot det”, svarar pressekreteraren Hanna Kretz.

Däremot har Åsa Westlund, riksdagsledamot för S och ordförande för partidistriktet i Stockholms län, fått mejlet: 

– Vi hade redan när vi fick det här mejlet bestämt att personal på partidistriktet skulle delta på mötet för att med sin närvaro förhoppningsvis lugna ned stämningen, men också utöva det tillsynsansvar som partidistriktet har för att arbetarekommuner följer de stadgar vi har. Det här brevet, liksom andra signaler vi fick inför mötet bidrog till att vi stod fast vid det beslutet, säger hon. 

– På medlemsmötet två dagar efter att brevet skickades ställdes det en fråga till styrelsen om de hade bett om hjälp från centralt håll, men de hade de inte, säger en person med insyn. 

Allvarliga anklagelser

Den politiska striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka söder om Stockholm har skapat motsättningar med mycket allvarliga anklagelser – att kriminella kan ha påverkat den demokratiska processen och att ABF ska ha orkestrerat en kupp för att avsätta Ebba Östlin. 

I partiet finns också en annan falang som vill flytta fokus från ABF och i stället rikta ljuset mot Östlin och hennes bristande ledarskap som nyligen utretts internt.

– I botten ligger personliga konflikter och allianser inom partiet där man skyddar varandra, säger en källa till Expressen.

Magdalena Andersson var inte ovetande om konflikten i Botkyrka.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT

Magdalena Andersson kände till konflikterna

Drygt en och en halv vecka efter nyheten om petningen av Ebba Östlin briserat säger S-ledaren Magdalena Andersson till TT att det förstås har varit känt, även för henne, att det har funnits en konflikt internt i S i Botkyrka. 

– Nu när det äntligen finns konkreta uppgifter om personer som har deltagit på det här mötet (läs: mötet där Östlin petades) är det ju någonting som man måste gå till botten med, det finns ingen plats för gängkriminella i Socialdemokraterna, säger Magdalena Andersson till TT.

I samma intervju bekräftar partisekreteraren Tobias Baudin att han i november informerades om den personkonflikt som har funnits i Botkyrka kring Ebba Östlins ledarskap. Han säger också att han bad företrädare för partidistriktet att närvara för att försäkra sig om att medlemsmötet i slutet på januari gick rätt till.

S-förening vill ha tillbaka Östlin

Under onsdagen gick en lokal S-förening ut med att de har nominerat Ebba Östlin som kandidat för kommunstyrelseordförande i kommunen som ska väljas i mitten på mars. 

”Ebba har meddelat att hon, om hon har ett starkt och brett stöd bland oss medlemmar, står till vårt förfogande”, skriver Robert Aslan, nationell samordnare för ABF samt ordförande för Norsborg Socialdemokratiska Förening, på Facebook.

Expressen söker Ebba Östlin för en kommentar.

Federico Moreno förklarar: Det här handlar Botkyrkahärvan om

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.