Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Försökte handla med "fel" sedel – stoppad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lasse Bergerwall fick en av de felaktiga sedlarna från bankomaten – och stoppades från att handla.
Foto: Privat
500-lapparna har ett tryckfel som gör att flera säkerhetsmakörer blekts bort.
Foto: Privat

Flera 500-lappar innehåller ett dolt fel.

En säkerhetsdetalj har blekts bort på sedlarna, vilket medfört att en del butiksägare inte vill ta emot dem.

Lasse Bergerwall i Stockholm fick problem när han försökte använda en av sedlarna.

– Jag blir rätt upprörd när sådant här händer, säger han.

Sedlarna är giltiga och Riksbanken har inga planer på att dra tillbaka dem.

500-kronorssedlar från 2009 har drabbats av ett fel i trycket som innebär att en av säkerhetsdetaljerna försvinner på flera av sedlarna. Detaljen är en kvadrat som ska synas i UV-belysning, men som på ett flertal sedlar har bleknat bort.

Sedlarna med fel är i omlopp och finns i bankomater runtom i landet. Lasse Bergerwall från Stockholm tog ut en av sedlarna i tisdags. Han försökte handla med den, men blev stoppad av en uppmärksam butiksägare.

När Lasse vände sig till banken där han tog ut sedeln, ville de inte ta emot den utan hänvisade honom till banken där han är kund. Där blev han erbjuden att få pengarna insatta på sitt konto nästkommande dag. Han kontaktade sedan Riksbanken som uppger att sedlarna är giltiga.

– Jag blir rätt upprörd när sådant här händer. Det är rätt allvarligt att banken visste något och att man inte får ut pengarna om man inte står på sig, säger han.

"Sett det på flera sedlar"

Det är oklart hur många sedlar som saknar detaljen. Riksbanken har endast observerat felet på sedlar från 2009, då trycktes det 40 miljoner 500-lappar.

– Vi har sett det på en del sedlar från det året, säger Mårten Gomer, produktansvarig för sedlar och mynt vid Riksbanken.

De drabbade sedlarna är fortfarande giltiga, eftersom det finns flera andra säkerhetsmarkörer som är intakta.

– Var noga och titta på övriga säkerhetsdetaljer! Man ska lätt kunna avgöra om sedeln är äkta genom att titta på foliebandet, vattenmärket och koppartrycket, säger Mårten Gomer.

Riksbanken har inga planer på att dra tillbaka sedlarna, men undersöker nu orsaken till felet.

– Det här ska inte hända med en sådan här färg. Jag hoppas att det har varit en miss i färgtillverkningen. Vi håller på att titta på det tillsammans med vår leverantör, säger Mårten Gomer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.