Lasse Bergerwall fick en av de felaktiga sedlarna från bankomaten – och stoppades från att handla. Foto: PrivatLasse Bergerwall fick en av de felaktiga sedlarna från bankomaten – och stoppades från att handla. Foto: Privat
Lasse Bergerwall fick en av de felaktiga sedlarna från bankomaten – och stoppades från att handla. Foto: Privat
500-lapparna har ett tryckfel som gör att flera säkerhetsmakörer blekts bort. Foto: Privat500-lapparna har ett tryckfel som gör att flera säkerhetsmakörer blekts bort. Foto: Privat
500-lapparna har ett tryckfel som gör att flera säkerhetsmakörer blekts bort. Foto: Privat

Försökte handla med "fel" sedel – stoppad

Publicerad

Flera 500-lappar innehåller ett dolt fel.

En säkerhetsdetalj har blekts bort på sedlarna, vilket medfört att en del butiksägare inte vill ta emot dem.

Lasse Bergerwall i Stockholm fick problem när han försökte använda en av sedlarna.

– Jag blir rätt upprörd när sådant här händer, säger han.

Sedlarna är giltiga och Riksbanken har inga planer på att dra tillbaka dem.

500-kronorssedlar från 2009 har drabbats av ett fel i trycket som innebär att en av säkerhetsdetaljerna försvinner på flera av sedlarna. Detaljen är en kvadrat som ska synas i UV-belysning, men som på ett flertal sedlar har bleknat bort.

Sedlarna med fel är i omlopp och finns i bankomater runtom i landet. Lasse Bergerwall från Stockholm tog ut en av sedlarna i tisdags. Han försökte handla med den, men blev stoppad av en uppmärksam butiksägare.

När Lasse vände sig till banken där han tog ut sedeln, ville de inte ta emot den utan hänvisade honom till banken där han är kund. Där blev han erbjuden att få pengarna insatta på sitt konto nästkommande dag. Han kontaktade sedan Riksbanken som uppger att sedlarna är giltiga.

– Jag blir rätt upprörd när sådant här händer. Det är rätt allvarligt att banken visste något och att man inte får ut pengarna om man inte står på sig, säger han.

"Sett det på flera sedlar"

Det är oklart hur många sedlar som saknar detaljen. Riksbanken har endast observerat felet på sedlar från 2009, då trycktes det 40 miljoner 500-lappar.

– Vi har sett det på en del sedlar från det året, säger Mårten Gomer, produktansvarig för sedlar och mynt vid Riksbanken.

De drabbade sedlarna är fortfarande giltiga, eftersom det finns flera andra säkerhetsmarkörer som är intakta.

– Var noga och titta på övriga säkerhetsdetaljer! Man ska lätt kunna avgöra om sedeln är äkta genom att titta på foliebandet, vattenmärket och koppartrycket, säger Mårten Gomer.

Riksbanken har inga planer på att dra tillbaka sedlarna, men undersöker nu orsaken till felet.

– Det här ska inte hända med en sådan här färg. Jag hoppas att det har varit en miss i färgtillverkningen. Vi håller på att titta på det tillsammans med vår leverantör, säger Mårten Gomer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag