Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försökte fly från polisen – i EPA-traktor

En 16-åring från Knivsta försökte under fredagskvällen fly från polisen – på sin EPA-traktor.

– Han såg polisen och försökte dra, säger Henrik Öman, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

Efter en kortare jakt tog det stopp och nu riskerar impulsen att få allvarliga konsekvenser för den motorintresserade tonåringen.

Klockan nio på fredagskvällen rapporterar en polispatrull att man tagit upp jakten på ett fordon på Morkullevägen i Knivsta.

Något kvarter senare var det över.

Fordonet togs i beslag och föraren är nu misstänkt för olovlig körning.

– Jag ser inte exakt hur snabbt de körde, men "mycket hög hastighet" står det i rapporten. Troligtvis hade han trimmat fordonet och trott att han kunde köra ifrån polisen, säger Henrik Öman.

Blir svårare att ta körkort

Maxhastigheten för en EPA-traktor är 30 kilometer i timmen.

– Men hade den gått enligt gängse lagstiftning hade det knappast blivit fråga om någon biljakt, säger Henrik Öman.

Om fordonet varit trimmat räknas det enligt lagen som att 16-åringen kört en vanlig bil – något han inte har körkort för.

Straffet för olovlig körning är böter.

– Och om han döms för olovlig körning lär det bli svårt för honom att ta sitt riktiga körkort senare. Det vill han rimligtvis göra, han verkar ju vara motorintresserad minst sagt, säger Henrik Öman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.