Försökte få ambulans under fyra dagar - dog

Publicerad
Uppdaterad
Den unga kvinnan ringde i fyra dagar efter en ambulans - men SOS alarm skickade aldrig någon.
Efter det sista samtalet dog hon.
- Hon hänvisades till sjukvårdsupplysningen och där tyckte de att hon lät irriterad, säger kvinnans mamma till ST.
Mamman till den unga kvinnan är starkt kritisk mot hur SOS hanterade dotterns samtal.
– Vid det första samtalet berättade hon att hon hade haft feber, frossa och värk i hela kroppen under en vecka. Hon ville ha en ambulans skickad men nekades, säger kvinnans mamma till ST.

Kamrat vädjade

Representanter från SOS alarm ska ha sagt att kvinnans förmåga att uttrycka sig var ett argument för att ingen ambulans skickades.
Kvinnan fick hjälp av en kamrat som vädjade om att kvinnan skulle få ambulanstransport, men inte heller då skickades någon.

Ska anmäla

Hennes anhöriga ska anmäla ärendet till socialstyrelsen, enligt ST.
SOS alarms presstalesman Anders Klarström bekräftar att ärendet har utretts på deras sida.
– Vi konstaterade att man i samtliga fyra fall har kopplat in en sjuksköterska från landstinget i Västernorrland. Det är sedan sjuksköterskan som fattat beslut om vad som ska göras.
SOS alarm har enligt honom inte gjort något fel som bör anmälas.
– SOS-operatörerna har följt de instruktioner som finns, det finns ingenting i vårt agerande som ska leda till en anmälan, säger han.

"Ska utredas"

Inom landstinget i Västernorrland är det oklart vem som har det egentliga ansvaret för att utreda det som hänt. Per Skude är chefläkare på länssjukhuset i Sundsvall och han känner inte till ärendet.
– Men vi ska ta fatt i alla avvikelser och olycksfall och utreda dem. Den instruktionen är väldigt klar från lagstiftarna. Var i landstinget det här ska utredas är i så fall det man diskuterar här.

"Brustit i kedjan"

Kvinnans anhöriga känner sig säkra på att allvarliga fel har begåtts.
– Det har brustit i kedjan på alla sätt, säger mamman till ST.
Dödsorsaken ska ha varit läkemedel.
– Då hade hon tagit två olika sorters läkemedel och det var av den farliga kombinationen som hon dog, säger mamman enligt ST.
Kvinnan avled den 27 januari i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag