Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försöker stoppa Trumps mur – stämmer presidenten

Donald Trump fotograferad innan han utlyste nationellt nödläge den 15 februari.Foto: CHRIS KLEPONIS / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66
Arbetare reparerar en del av den redan existerande muren vid USA-Mexikogränsen i El Paso i Texas.Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN

16 delstater går samman och stämmer Donald Trump för att försöka stoppa presidentens murplaner. 

I stämningen ger man sg på Trumps beslut att utlysa nationellt nödläge för att omdirigera pengar från militären till murbudgeten.

”En grundlagsvidrig och olaglig plan” – så beskrivs Trumps beslut i stämningsansökan, enligt Washington Post.

Donald Trump fick inte tillräckligt med pengar till sin mur från kongressen – då utlyste presidenten nationellt nödläge.

På det viset hoppas Trump få tillgång till pengar som egentligen skulle gått till militära byggen och narkotikabekämpning, och i stället använda pengarna till att bygga muren längs USA:s södra gräns. 

Grundlagsvidrigt, tyckte många demokrater.

Nu stäms Trump av en samling justitieministrar på delstatsnivå. 

Demokrater bakom stämningen

Det är 16 stycken sådana ministrar som står bakom stämningen, alla utom en från delstater med demokratiska guvernörer.

Delstaterna bakom stämningen

Colorado

Connecticut

Delaware

Hawaii

Illinois

Kalifornien

Maine

Maryland (republikansk guvernör)

Michigan

Minnesota

Nevada

New Jersey

New Mexico

New York

Oregon

Virginia

I stämningen menar man att Trumps plan att omdirigera pengar genom nödläget strider mot grundlagen eftersom det i grundlagen står att det är kongressen som styr över statskassan.

Man menar även att det inte finns något behov av att utlysa nödläge, eftersom regeringens egna undersökningar ”visar att det inte finns någon nationell kris vid den södra gränsen som berättigar att bygga en mur”.

Letitia James, justitieminister i delstaten New York, twittrade:

”Att utropa ett nationellt nödläge när inget sådant nödläge existerar är omoraliskt och olagligt”.

https://twitter.com/NewYorkStateAG/status/1097662244903677952

Förutom Trump själv så är även försvarsdepartementet, finansdepartementet, inrikesdepartementet och inrikessäkerhetsdepartementet tilltalade i stämningen, enligt Washington Post.

Smider planer i kongressen

Även i kongressen har demokrater smitt planer på att stoppa Trumps nödläge.

Kongressens talman, demokraten Nancy Pelosi och minoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, har tidigare sagt i ett gemensamt uttalande att det nationella nödläget gör ”grovt våld på” den amerikanska konstitutionen och att det nödläge Trump talat om i själva verket inte finns. 

”Det här är ett maktgrepp från en besviken president, som har gått utanför lagens gränser för att försöka få till vad han misslyckades att uppnå i den konstitutionella lagliga processen”, sa de i uttalandet.