Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försök till radikalisering i svenska fängelser

Kriminalvården bedömer att ett 80-tal intagna ligger i farozonen för radikalisering.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Ett tiotal försök till våldbejakande radikalisering har gjorts i svenska fängelser.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Ett tiotal försök till våldsbejakande radikalisering har gjorts i svenska fängelser – och man tror att trenden kan öka.

Samtidigt bedömer Kriminalvården att ett 80-tal intagna redan nu ligger i farozonen, skriver SVT. 

Kriminalvården övervakar ett 80-tal intagna personer i svenska fängelser för att förhindra att våldsbejakande extremism får fotfäste, skriver SVT.

Det rör sig dels om redan terrordömda, dels också om de som bedöms ligga i farozonen för att radikaliseras.

Utbildar personal för att förebygga radikalisering

Totalt anses 65 av de 80 personer ha våldbejakande, islamistiska uppfattningar – medan 15 personer i stället har en bakgrund i väster- eller högerextrema miljöer.

– De utbildningssatsningar som vi har bedrivit de senaste åren är en väldigt viktig insats som ger god effekt, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården till SVT, som nu börjat utbilda personal på samtliga anstalter för att förebygga radikalisering.

Säkerhetspolisen menar att fängelser är en populär plats för rekrytering, och enligt Kriminalvården har man kunnat identifiera ett tiotal fall där försök till radikalisering gjorts. 

Bedömer att trenden kommer att öka

– Många av de som sitter där har dömts för våldsbrott och har en lägre tröskel för att använda våld och det är något som extremistmiljöerna kan använda sig av, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker hos Säkerhetspolisen.

Samtidigt bedömer man att trenden kan komma att öka i samband med att allt från återvänder från islamistiska miljöer. 

– Kriminalvården bedömer att antalet intagna med våldsbejakande extremistiska uppfattningar i anstalt och häkte kommer att öka. Men vi bedömer inte att fler kommer att radikaliseras på fängelserna utan att ökningen kommer att bestå av intagna som redan är radikaliserade när de kommer till Kriminalvården, säger Niklas Bellström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.