Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Forsmark skulle inte klara strömavbrott på en timme"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kärnkraftverket i Forsmark.
Foto: Roger Vikström

Två kärnkraftverk i Europa skulle inte klara ett strömavbrott på en timme enligt en rapport från EU-kommissionen som läckt till tyska och franska medier.

Båda kärnkraftverken ligger i Norden.

Ett av dem är Forsmark i Sverige, uppger den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine

– Vi har inte tagit del av någon sådan rapport, säger kärnkraftverkets kommunikationschef Claes-Inge Andersson till Expressen.se.

Den rapport från EU-kommissionen som har läckt till franska och tyska medier visar att det finns stora brister i 134 kärnkraftverk i EU-länderna, samt Kroatien, Ukraina och Schweiz.

Stresstestets undersökning inleddes för att undersöka om europeiska kärnkraftverk skulle klara liknande kriser som det läge som uppstod efter jordbävningen i Fukushima i april förra året.

"Har inte tagit del av rapporten"

Rapporten ska, enligt den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine, visa att två av de 134 testade kärnkraftverken bara skulle ha en timme på sig att säkerställa verksamheten om det uppstod ett en timme långt strömavbrott som slog ut hela elnätet. Båda ligger i Norden, uppger Frankfurter Allgemeine.

Det ena kärnkraftverket är Olkiluoto i Finland. Det andra är det norduppländska kärnkraftverket Forsmark.

– Vi har inte tagit del av någon sådan rapport, säger kommunikationschef Claes-Inge Andersson.

"Lever upp till regler"

Kommer ni att försöka få ta del av rapporten nu för att undersöka om informationen i den stämmer?

– Vi kan bara konstatera att vi lever upp till de regler som finns för kärnkraftverk i Sverige.

Skulle Forsmark klara ett strömavbrott på 1,5 timme?

– Som sagt, så kan vi bara konstatera att vi lever upp till de regler som finns för kärnkraftverk i Sverige. Om vi inte gjorde det skulle strålsäkerhetsmyndigheten att reagera.

Frankfurt Allgemeine uppger att det enligt rapporten kommer att kosta drygt 200 miljarder kronor om man väljer att åtgärda kärnkraftverkens brister enligt EU-kommissionens förslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.