Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Utländska månggiften ska inte erkännas i Sverige

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Utländska månggiften ska inte längre erkännas i Sverige, skriver Sveriges Radio.

Det föreslår nu regeringens utredare.

– Jag tycker att det är bra. Ett stopp för månggiften är en viktig jämställdhetsfråga och för en feministisk regering är det en självklarhet att vi tar i det, säger justitieminister Morgan Johansson. 

I Sverige är polygami – månggifte – olagligt, och inte heller månggiften som sker utomlands är tillåtna om en eller flera inblandade är svenska medborgare eller är skrivna här.

Dock så betraktas månggiften som skett utomlands innan någon av parterna flyttat till Sverige som giltiga enligt Skatteverket.

Regeringens utredare föreslår nu en regeländring – något som får stöd av justitieminister Morgan Johansson.

– Även om man har gift sig tidigare och därefter kommit till Sverige, så kommer vi inte att erkänna några sådana äktenskap framöver, säger Morgan Johansson (S) till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.