Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Gymnasiet kan få tvåårig yrkesskola

Kristina Axén Olin (M).Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaterna
Caroline Helmersson Olsson (S).Foto: Pressbild

Regeringen bör utreda en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå, det tycker utbildningsutskottet. 

Tanken är att det ska skapa en snabbare väg för unga till arbetslivet. Men S, V och MP tycker inte att det behövs någon ny skolform på gymnasiet.

Utbildningsutskottet vill att regeringen utreder om det går att inrätta en tvåårig yrkesskola på gymnasienivå, eftersom de ser att allt för många elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. 

Idag är alla yrkesprogram och högskoleföreberedande program i gymnasieskolan treåriga. 

Förhoppningarna med en tvåårig yrkesskola är att det ska ge snabbare inträde till arbetslivet.

Förslaget kommer från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Sverige behöver fler utbildningsalternativ till jobb för att stärka integrationen. Yrkesskolan är ett alternativ för de som saknar fullständig grundskoleutbildning, skriver Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson, till Expressen.

Socialdemokraterna, Vänsterpartier och Miljöpartiet reserverar sig däremot emot det - och vill se andra lösningar.

– Vi reserverade oss för vi tycker inte att vi behöver någon ny skolform på gymnasiet. Vi tycker inte att det är bästa vägen att gå, säger Caroline Helmersson Olsson (S), riksdagsledamot.

Hur vill ni i stället få unga människor ut i yrkeslivet? 

– Vi har redan en lösning, där Skolverket fått uppdraget att ta fram yrkespaket. Ett exempel är att man kan gå 800 poäng och bli vårdbiträde och så kan man bygga på det senare. 

– Det tycker vi är en bättre väg att bygga vidare på och utveckla. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.