Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget står fast: 450 vargar i Sverige

Foto: Suzanne Simonsson

Nu har den nya rovdjursutredningen presenterats.

Förslaget om att det ska finnas 450 vargar i Sverige står fast.

– Jag förstår dem som tycker att detta inte förgyller deras tillvaro, sade utredaren Lars-Erik Liljelund under presskonferensen.

Den tredje rovdjursutredningen på tolv år i Sverige är nu klar. Särskilt frågan om en miniminivå för antalet vargar har varit infekterad.

När Lars-Erik Linjelund i fjol presenterade sitt delbetänkande och föreslog att antalet vargar borde öka till cirka 450 för att minska risken för inavel, utbröt en stor debatt.

– Jag står fast vid bedömningen jag gjorde då, sade Liljelund i dag.

Kritik från jägare

Hans förslag har väckt mycket kritik för att vara för väl tilltaget, inte minst från jägarhåll. Naturskyddsföreningen kritiserade i stället förslaget för att vara för mjäkigt, och menade att det behövs 700 vargar för att stammen ska vara livskraftig.

I dag finns ungefär 300-350 vargar i landet.

– Själva siffran bygger på genetik och biologi, sade Lars-Erik Liljelund för att försvara sitt förslag.

Han betonade att det viktiga är att införa nya gener i vargstammen.

Rovdjursutredningen rör även järv, björn och lodjur. Utredarna har enligt Lars-Erik Liljelund fått väga hänsyn till miljö och bevarande av arter mot de sociala och ekonomiska konsekvenser som rovdjur orsakar på landsbygden. Särskild hänsyn visas den samiska befolkningens rätt till rennäring.

Är det viktigt att värna om svenska rovdjur?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.