Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Sex miljoner för att hjälpa våldtäktsoffer

Irene Svenonius om vårdkrisen: ”Varje väntetid är ett misslyckande”
Irene Svevonius (M) vill skjuta till pengar för att utbilda vårdpersonal i bemötandet av våldtäktsoffer.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Södersjukhuset i Stockholm tar emot omkring 800 våldtäktsoffer årligen.
Foto: ROGER TURESSON / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

På alla Stockholms sjukhus ska det finnas spetskompetens för att ta hand om våldtäktsoffer.

Det vill regionledningen som i budgeten för nästa år satsar sex miljoner för utbildning på området.

– Det här kommer betyda oerhört mycket, säger finansregionråd Irene Svenonius (M). 

Regionledningen i Stockholm presenterar sitt budgetförslag för 2022 på tisdag. 

Men redan nu kan Expressen berätta att budgeten innehåller en satsning på sex miljoner för våldtäktsutsatta i Stockholm. Orsaken är att antalet våldtäkter i Stockholm har ökat, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M). 

– Vi ser en kraftig ökning av antalet anmälda våldtäkter i vårt län på fem år, dessutom finns stora mörkertal, säger Svenonius. 

I fjol anmäldes 2 443 våldtäkter i polisregion Stockholm, där även Gotland ingår, vilket utgör en tredjedel av alla våldtäktsanmälningar i Sverige. 

I hela Sverige anmäldes 9 580 våldtäkter i fjol, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Vill utbilda sjuksköterskor

I nuläget finns den enda enheten för våldtäktsutsatta på Södersjukhuset i Stockholm. Där tar man emot 800 våldtäktsoffer varje år varav endast 40 procent anmäler, enligt Irene Svenonius. 

– Den kunskap som finns på SÖS om våldtäkter och våldtäktsutsatta ska komma alla sjukhus till del. Oavsett vilket sjukhus en våldtäktsutsatt person kommer till ska man möta någon på akutmottagningen med specialkompetens. 

Nu vill man utbilda personal på de övriga fem akutsjukhusen i Stockholm för att bland annat bemöta våldtäktsoffer och även kunna utföra gynekologiska undersökningar på ett sätt så att bevisning säkras. 

– Jag vill inte att en kvinna som har utsatts för ett sexuellt brott och uppsöker vård ska behöva sättas i en taxi. Man ska möta samma trygga kunskap i hela Stockholms län. 

Med satsningen hoppas man ge polisen tillräckligt underlag för att i högre utsträckning nå fällande domar.

– Vi bedömer att 12 personer på varje akutsjukhus kommer beröras. Vi har ju fem sjukhus utöver SÖS så totalt blir det ett 60-tal som är berörda av den här utbildningen, säger Svenonius och tillägger att det främst berör undersköterskor och sjuksköterskor. 

Total budget: 115 miljarder 

I budgeten vill man också avsätta öronmärkta resurser till enheten för våldtäkter på Södersjukhuset. Hur mycket pengar det handlar om är ännu inte bestämt. 

– Där vill vi att de ska ha ett utökat uppdrag för att utöka den psykiska vården för personer som utsatts för sexuellt våld som kanske söker vård ett eller fem år senare, säger Svenonius. 

Budgeten i regionen ligger på ungefär 115 miljarder vilket gör satsningen på våldtäktsoffer till en ”i det perspektivet mindre kostnad”, enligt Svenonius. 

– Jag tror att det kommer betyda oerhört mycket för de som utsatts för våldtäkt att man möter medarbetare som vet hur man bemöter dem, vet hur man ska säkra bevisning och skapa trygghet för dessa kvinnor.

Våldtäkt – kan ge upp till 10 års fängelse

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.