Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Moderaterna vill begränsa rätten till tolk

M-ledaren backar Nyamko Sabuni (L) efter kritiserat uttalande om ”mångkultur”.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna vill avskaffa rätten till betald tolk för personer med permanent uppehållstillstånd.

Förslaget som presenteras i en debattartikel i Svenska Dagbladet ska spara pengar åt staten och signalera svenska språkets värde.

Moderaterna vill sedan tidigare att det ska införas krav på godkända kunskaper i svenska för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Nu presenterar M ett förslag inför partiets dag i Almedalen på måndagen, som går ut på att den som har fått sitt permanenta uppehållstillstånd inte längre ska ha rätt till betald tolk vid myndighetskontakter.

Förslaget liknar det som Moderata ungdomsförbundet lade fram i samband med Järvaveckan i mitten av juni, om att avskaffa rätten till betald tolk för den som bott två år i Sverige.

Moderaterna vill dock behålla rätten till tolk i brottmål eller utlänningsmål.

Vill avskaffa elevens val

Partiet vill dessutom avskaffa elevens val i grundskolan och i stället använda timmarna som blir över till de ämnen som eleven har störst behov av, samt införa sommarskola och läxhjälp för elever i lågstadiet som inte behärskar svenska språket.

Moderaterna upprepar ett tidigare förslag om att dra in eller skära ned de ekonomiska ersättningarna till nyanlända som avbryter eller inte fullföljer sina svenskstudier med godkända resultat, samt ett förslag om obligatorisk språkförskola för barn till nyanlända föräldrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.