Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Låt elever börja skolan senare

Definfekteringsrobot skannar ytor med UVC-ljus
Foto: LEV DOLGACHOV / COLOURBOX
Foto: ANDREY N. CHERKASOV / COLOURBOX

Hösten är på ingång och så också skolstarten.

Nu vill Svensk Kollektivtrafik låta elever få sovmorgon för att förhindra trängsel på bussar.

Redan i maj i år lyfte branschorganisationen frågan för första gången. 

Om elever börjar skolan senare på dagen skulle det minska tryckt på den hårt belastade kollektivtrafiken.

– Våra medlemmar har satt in allt de kan och kommer göra i höst, men om det inte räcker då måste vi på olika sätt få människor som inte behöver att inte använda kollektivtrafiken, säger Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik till Sveriges Radio

Förslaget: Låt elever börja senare

Än så länge finns inget beslut i frågan, utan det pågår diskussioner – som enligt Sara Rhudin, sakkunnig på Sveriges kommuner och Regioner, bör tas mellan skolor och kollektivtrafiken. 

Enligt henne visar skolorna på en ”delad inställning” i frågan om att låta elever börja senare på morgonen. 

– Det ser väldigt olika ut, det vi har hört är att vissa inte ser det som en möjlighet alls medan andra ser det som en stor möjlighet. Jag hoppas att dialogerna kan komma i gång, att man kan diskutera det. Det är fortfarande ett litet tag kvar tills skolorna börjar men det är kort om tid och svårt att lösa, säger Sara Rhudin till Sveriges Radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.