Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Kötid ska inte få användas till skolan

Så vill regeringens utredare förändra skolvalet.
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnar förslagen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kötider till skolor föreslås försvinna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utredningen om en mer likvärdig skola presenteras nu och bland annat föreslås att kötid inte längre ska få användas som urval till skolor.

Det skriver regeringens utredare Björn Åstrand på DN Debatt.

Lärarnas riksförbund välkomnar förslagen, men hade gärna sett ett ännu större statligt ansvar för skolan.

En rad åtgärder för den svenska skolan presenteras på måndagen av Björn Åstrand. Bland annat ska beräkningen av skolpengen göras om och flera riktade statsbidrag slås samman till ett, om förslagen blir verklighet.

”En elevs möjlighet att lyckas i skolan ska inte på ett systematiskt sätt bero på elevens familjebakgrund, var i landet eleven bor eller i vilken skola eleven går. Det finns tyvärr flera tecken på att detta inte är fallet”, skriver Björn Åstrand, i debattartikeln.

Han menar att en viktig förklaring till segregationen i skolan är en allt större boendesegregation, men han lägger till att skolvalet och den ökade andelen elever i fristående skolor också har bidragit till utvecklingen. 

Kötid till skolor föreslås försvinna

Ett av hans förslag är att urvalsgrunderna till skolorna förändras och regleras. Skolorna ska kunna använda system som ”syskonförtur, geografiskt baserat urval, urval för att främja en allsidig social sammansättning av elever (kvoter)” om det finns fler sökande än platser.

Det ska också gå att göra ett slumpmässigt urval, däremot förslås kötid inte vara tillåtet som antagningsgrund.

”Detta för att alla elever ska ha möjlighet att få en plats vid alla skolor vid tidpunkten för det gemensamma skolvalet och inte påverkas av att de till exempel är nyinflyttade”, skriver Åstrand.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnar förslagen och hoppas att de snart kan komma ut på remiss.

– Vi ser att det är många jätteviktiga åtgärder för att få en mer likvärdig och kvalitativ skola i Sverige, säger hon.

Åsa Fahlén motsätter sig inte att kötiden till skolor tas bort, men menar att det inte är en viktig fråga.

– Det viktiga när det gäller antagningen är att man föreslår ett nationellt antagningsystem, där privata och offentliga skolor har en likvärdighet i antagningen, säger hon.

Statligt ansvar för skolan bör utredas vidare

Björn Åstrand menar att det decentraliserade skolsystemet i Sverige inte har levererat de fördelar som man hade hoppats på. Ändå vill han att frågan om ett större statligt ansvar utreds vidare.

Åsa Fahlén hade dock hoppats på att utredningen skulle gå längre än att statsbidragen till skolan slås samman till ett sektorsbidrag.

– Vi har länge drivit den linjen att staten behöver ta ett större ansvar och det är hög tid att staten faktiskt går in och tar över finansieringen av svensk skola, säger hon.

Utredning om en mer likvärdig skola

Utredningen tillsattes i juli 2018 och lämnas till regeringen 27 april 2020.


Här är förslagen som presenteras på DN Debatt:

1. Ett gemensamt skolval där alla vårdnadshavare och alla huvudmän deltar och som administreras av Skolverket. Det fria skolvalet blir kvar.


2. Urvalsgrunderna till skolor förändras och regleras. Bland annat ska kötid inte få användas.


3. Förändring av hur skolpengen beräknas. Ett avdrag föreslås för de merkostnader som har sin grund i att olika huvudmän, som privata och kommunala, har olika ansvar.


4. Flera riktade statsbidrag till skolanslås samman till ett sektorsbidrag till skolan. Staten ska också skjuta till ytterligare tre miljarder kronor till sektorsbidraget, enligt förslaget.


5. Skolverket ska genom en regional organisation säkerställa ett aktivt och nära samarbete med huvudmännen i varje region.

Utredning föreslår att skolor ska kunna kvotera eller lotta ut platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.