Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Kan tvingas sitta längre i fängelse

Morgan Johansson om förslaget att villkorlig frigivning inte ska vara norm i Sverige: ”Det har varit stötande i en del fall”.
Morgan Johansson.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen vill att villkorlig frigivning ska kunna skjutas upp.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Villkorlig frigivning efter två tredjedelar av avtjänat fängelsestraff ska inte längre vara norm i Sverige.

Regeringen föreslår i dag att det ska bli lättare att skjuta upp en villkorlig frigivning om en intagen bryter mot ordningsregler eller inte deltar i vård.

– Villkorlig frigivning är något du förtjänar – det ska inte vara någon allmän rättighet, säger justitieminister Morgan Johansson. 

Den som inte deltar i vård eller behandling under sitt fängelsestraff ska få sitta längre på anstalt, föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

Regeringen vill också sänka kraven för att skjuta upp villkorlig frigivning om en intagen brottsling missköter sig.

Om en intern till exempel beter sig aggressivt mot personal eller bryter mot ordningsreglerna ska det bli lättare att förlänga dennes tid på anstalt.

Kommer villkorlig frigivning inte vara normen längre?

– Nej, det kommer vara så att om du missköter dig i fängelset, om du inte ställer upp på rehabiliterande åtgärder, då får du räkna med att sitta tiden ut, säger Morgan Johansson.

Justitieministern säger att regeringens förslag innebär att man går bort från det nuvarande synsättet att det varit ”i det närmaste en rättighet att bli villkorligt frigiven, nästan oavsett vad du har gjort och hur du har uppträtt”. 

– Det tycker jag är fel. Jag tycker till och med att det har varit stötande i vissa fall, säger han.

Ska löna sig att uppföra sig

Man hoppas att de föreslagna reglerna ska skapa en tydligare koppling mellan att aktivt försöka förhindra återfall i brott, och att en intern blir villkorligt frigiven.

– Det är dags att strama upp regelverket kring villkorlig frigivning och ställa högre krav på den som sitter i fängelse att sköta sig och visa motivation till att förändra ett skadligt beteende, säger justitieminister Morgan Johansson.

Regeringen föreslår att de nya reglerna ska börja gälla den 1 maj 2021.

Ville inte debattera i SVT – men gick till angrepp mot M.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.