Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förslaget: Höj måltidsavgiften för de äldre – med 500 kronor i månaden

Antalet så kallade "fattigpensionärer" blir allt fler i Sverige.
Genrebild på matlåda. Foto: ÅKE THIM
De äldres avgift ska enligt nya förslaget höjas från nuvarande 3514 kronor till 4014 kronor i månaden. Foto: TT NYHETSBYRÅN

500 kronor extra för måltider i månaden.

Det här kan boende inom äldreomsorgens särskilda boende i Tranås behöva betala – för att få Socialnämndens budget i balans, skriver Tranås tidning. 

Från den första januari 2020 kan måltidsavgiften inom äldreomsorgens särskilda boende i Tranås höjas med 500 kronor i månaden. Höjningen förslås efter att Socialnämnden visat ett underskott i flera år – och nu behöver spara 16 miljoner kronor. 

De äldres avgift ska enligt nya förslaget höjas från nuvarande 3514 kronor till 4014 kronor i månaden. Kommunens kostnad för varje kunds mat beräknas till ungefär 8 500 kronor per månad och därför anses en avgift om 4 014 vara rimlig.

Socialchefen: Rimligt besparingsförslag

– Tranås kommuns självkostnad är ungefär det dubbla och utifrån den situationen vi är i så tycker vi att det här är ett relativt rimligt besparingsförslag, säger socialchefen Pär Thudeen till Tranås Tidning.

Kunder som av olika skäl har det dåligt med pengar ska kunna ansöka om jämkning och få särskild socialbidragsprövning. Men enligt socialchefen är det få som kommer omfattas av detta.

LÄS MER: Kommunen blöder pengar – cheferna tar ut miljoner 

LÄS MER: Hemtjänsten chockhöjer priset – med 400 procent