Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Gör Gui Minhai och Dawit Isaak synliga

Förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina. Foto: PRIVAT / ANGELA GUI
Journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea.

Stockholms stad bör synliggöra de frihetsberövade svenskarna Dawit Isaak och Gui Minhai. 

Det skriver sex kulturpersonligheter, bland annat författaren Kurdo Baksi och artisten Lisa Nilsson, i en debattartikel i Svenska Dagbladet – med anledning av att det är 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking. 

”Inga ambassader och inga turister ska tro att vi förnekar eller glömmer bort våra medborgare”, skriver de. 

De två svenska medborgarna Gui Minhai och Dawit Isaak har båda varit frihetsberövade i flera år. 

Förläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015 och journalisten och författaren Dawit Isaak har varit fängslad i Eritrea sedan 2001. 

Det är nu 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking, när kinesiska styrkor öppnade eld mot demonstranter. Hundratals, kanske till och med tusentals, dog i massakern. 

Med anledning av det skriver sex kulturpersonligheter en debattartikel i Svenska Dagbladet, där de föreslår att Stockholms stad bör synliggöra Gui Minhai och Dawit Isaak. 

”I diktaturen Kina har dessutom den unga generationen förvägrats sin historia. Samtalen mellan generationer är spöklikt stympad. Och den unga generationen vet ingenting om massakern som ägde rum på detta torg i Peking och som krävde så många dödsoffer, för exakt 30 år sedan”, skriver de.

”Låt dem stå där som tomrum” 

Artikeln har undertecknats av författaren Kurdo Baksi, Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, journalisten Stig Fredriksson, Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, artisten och musikern Lisa Nilsson och Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges Författarförbund. 

De föreslår att Gui Minhai och Dawit Isaak bör synliggöras av Stockholms stad. 

”Varsamheten om den demokrati vi alla åtnjuter och medvetenheten om att den inte är starkare än vi som bär den är något vi ständigt måste erinra oss”, skriver de. 

Genom påminnelser och ansträngningar kan Sverige fortfarande få hem författarna, menar artikelskribenterna. 

”Inga ambassader och inga turister ska tro att vi förnekar eller glömmer bort våra medborgare. Låt dem stå där som tomrum eller svarta skuggor i Kungsträdgården eller nära minnesmärket över Raoul Wallenberg tills de verkligen är hos oss igen”, skriver de avslutningsvis i SvD.