Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Hultqvists ord om de borgerligas avhopp

Försvarsberedningen förelår fyra nya regementen och öka antalet värnpliktiga från 3 000 till 8 000, skriver DN och SVT.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Beredningen leds av Björn von Sydow (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsberedningen förelår fyra nya regementen och att öka antalet värnpliktiga med 5 000, skriver DN och SVT.

Enligt DN framgår det i rapporten att kostnaderna för försvaret ska öka med fem miljarder kronor per år fram till 2025 – och kommer då vara uppe i 84 miljarder kronor. 

Peter Hultqvist kommenterar nu för första gången de borgerliga partiernas avhopp från beredningen: 

– Det är upp till allmänheten att bedöma om det är ett rimligt sätt att agera eller inte, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.  

På tisdagen presenterar försvarsberedningen, som leds av Björn von Sydow (S), sin slutrapport och under morgonen har den lämnats över till försvarsminister Peter Hultqvist. 

Då kommer flera förändringar att presenteras – bland annat fyra nya regementen, skriver både SVT och DN. Samtidigt ökas krigsorganisationen från 60 000 till 90 000.  

Förändringarna ska gälla från 2021 – men först 2030 kommer den vara färdigorganiserad. Anledningen är de stora bristerna i försvaret. 

Här är försvarsberedningens förslag i sin slutrapport

Enligt DN vill beredningen återupprätta dragonregemente K 4 i Arvidsjaur och flygflottilj, F 16, i Uppsala.

Därtill vill beredningen upprätta ett nytt regemente i Göteborg för amfibiebataljonen, två arméregementen för att utbilda territoriella förband. Det är däremot oklart var någonstans men Falun, Härnösand, Sollefteå och Östersund ska vara intresserade.

Här hamnar Försvarsmaktens nya regementen

I sin slutrapport föreslår försvarsberedningen fyra nya regementen i Sverige. 

I Arvidsjaur föreslås Norrlands dragonregemente K 4 återupprättas. 

Göteborg ska få ett regemente för en föreslagen amfibiebataljon på Västkusten. 

Upplands flygfottilj, F16, ska återupprättas i Uppsala

Ytterligare två arméregementen i syfte att utbilda territoriella förband föreslås. Det är oklart var någonstans men enligt DN har Falun, Härnösand, Sollefteå och Östersund visat intresse. 


Beredningen föreslår också att man utökar Sveriges brigader, från två till tre, för att kunna hantera hot från olika håll. På Gotland vill man se en förstärkt mekaniserad bataljon med artilleri och luftvärn. 

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Borgerliga partierna lämnade beredningen

Rapporten lämnades över efter turbulens inom försvarsberedningen. Detta efter att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet lämnat beredningen.

Orsaken var att Socialdemokraterna inte binda sig vid en försvarsbudget och därför krävde partiet reservationer mot den planerade kostnaden på 84 miljarder svenska kronor för att förstärka det militära försvaret.

På tisdagen talade för första gången försvarsminister Peter Hultqvist (S) om de borgerliga partiernas avhopp. 

– Det enda jag har att säga är att var och en väljer sitt sätt att agera och har att ta ansvar för det. Sedan är det upp till allmänheten att bedöma om det är ett rimligt sätt att agera eller inte, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.  

Under måndagen skrev Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet under rapporten som därmed fick majoritet. 

Enligt DN framgår det i rapporten att kostnaderna för försvaret ska öka med fem miljarder kronor per år fram till 2025 – och kommer då vara uppe i 84 miljarder kronor.

Peter Hultqvist vill inte svara på DN:s fråga om S tycker att 84 miljarder är för mycket. 

– Jag tänker inte gå in och diskutera nivåer i dag. Vi vill göra konsekvensanalyser med myndigheterna och sätta in resultatet av det i en helhetsbedömning av den samlade statsbudgeten, säger han till tidningen. 

Peter Hultqvist och Jan Björklund i ”Aktuellt”.
Foto: SVT

Jan Björklund: ”Kan inte betala försvaret med en springnota”

Liberalernas Jan Björklund är kritisk: 

– Jag tycker att regeringen har hanterat det här bedrövligt. Jag utgår från att regeringen kommer att backa, säger han till DN. 

Björklund och Hultqvist möttes på tisdagen även i SVT för att diskutera splittringen.

– Vi måste förstärka det svenska försvaret. Ryssland rustar upp och beter sig aggressivt och nyckfullt, sa Björklund och fortsatte:

– Men vi kan inte betala försvaret med en springnota.

Peter Hultqvist i ”Aktuellt”-sändningen att splittringen inte är så stor som vissa menar.

– Man är överens om i stort sett alltihop, sen är det en fråga om takten i hur man hanterar ekonomin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.