Utredaren vill bland annat ha ett förbud mot exponering av snus.Utredaren vill bland annat ha ett förbud mot exponering av snus.
Utredaren vill bland annat ha ett förbud mot exponering av snus.
Utredaren vill även förbjuda rökning på uteserveringar och tågperronger. Foto: Colourbox.ComUtredaren vill även förbjuda rökning på uteserveringar och tågperronger. Foto: Colourbox.Com

Utredaren vill även förbjuda rökning på uteserveringar och tågperronger.

 Foto: Colourbox.Com

Förslaget: Förbjud exponering av snus

Publicerad

Sveriges en miljon snusare ska inte få se produkten de vill köpa – och smaken får inte längre anges på förpackningen.

Staten ska dessutom bestämma hur många prillor det får vara i en dosa.

Det föreslås i en ny utredning som överlämnades till regeringen i dag.

Den 616 sidor långa utredningen "En översyn av tobakslagen" överlämnades i förmiddags till folkhälsominister Gabriel Wikström.

Utredaren föreslår bland annat att så kallade E-cigaretter inte ska få användas i rökfria miljöer och ett förbud ska införas mot exponering av samtliga tobaksvaror i butikerna.

Det bör dessutom, enligt utredaren, bli förbjudet att röka på uteserveringar och tågperronger.

Syftet är att minska tobaksbruket.

Inte jämställas med livsmedel

Regeringen Löfven beslutade i februari förra året i ett tilläggsdirektiv att utredaren skulle lämna förslag på reglering för att begränsa tobaksrökning och rökning av tobaksrelaterade produkter på vissa allmänna platser. Uppdraget innebar också att möjligheten att införa exponeringsförbud för tobaksprodukter skulle utredas.

Utredaren går också hårt åt snuset.

Det föreslås bland annat att snus inte längre ska jämställas med livsmedel i livsmedelslagen, och att en styckförpackning med portionsförpackat snus ska innehålla minst 20 portioner.

Märkningen på förpackningar till snus eller på själva varan ska inte få hänvisa till smak, doft eller tillsatser.

Egentligen ville utredaren även förbjuda olika smaker, men det konstateras att detta inte kan göras "med hänsyn till de praktiska svårigheter som en sådan reglering är förenad med". I stället konstateras det:

"Som redovisats ovan anser vi emellertid att det finns sakliga skäl för att reglera smaksättningen av snus. Det finns därför anledning att följa upp och utvärdera tobaksproduktdirektivets ordning med förbud mot karakteristiska smaker i cigaretter och rulltobak. En framtida reglering av smaker i snus bör i första hand syfta till att göra snus mindre attraktivt för barn och ungdomar."

"Kan uppfattas som inkonsekvent"

Apropå förslaget om att förbjuda hänvisningar till smak, doft och tillsatser på förpackningarna konstaterar utredaren själv:

"Det kan uppfattas som inkonsekvent att märkningen på snusförpackningar fortsättningsvis inte kommer att få hänvisa till smak eller smaktillsatser när snus, till skillnad från andra tobaksvaror, inte omfattas av förbudet mot att använda smaktillsatser vid tillverkningen av varan. Det finns givetvis ett konsumentintresse i att kunna få nödvändig information för att kunna göra ett informerat köpval."

Därför ska butikerna få ha variantnamn som hänvisar till smak på sina varu- och prislistor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag