Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Böter ska baseras på inkomst

I dag regleras fortkörningsböter utifrån hur fort personen har kört.
Vänsterpartiet vill se ett nytt system för att straffa fortkörare.Foto: RICKARD NILSSON / RICKARD NILSSON BILD AB EXP
Förslaget ska diskuteras i justitieutskottet under våren, och har hittills fått blandade reaktioner, rapporterar Ekot.Foto: RIKSPOLISSTYRELSEN

Vänsterpartiet vill att böter för fortkörning ska baseras på förarens inkomst, rapporterar Ekot.

Systemet finns redan i Finland – där tidigare Nokiatoppen Anssi Vanjoki bland annat dömts till miljonböter.

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger V:s rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker.

Idag regleras bötesbeloppen utifrån hur fort personen har kört. Vänsterpartiet vill nu se ett nytt system, där fortkörningsböter ska baseras på inkomst.

Förslaget ska diskuteras i justitieutskottet under våren, och har hittills fått blandade reaktioner, rapporterar Ekot.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker till SR.

”Skulle tynga rättsväsendet”

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i justitieutskottet, uppger för Ekot att det inte är en prioriterad fråga för Socialdemokraterna.

– Det skulle innebära en väldigt omfattande reform. Det skulle tynga rättsväsendet och det skulle kunna begränsa polisens möjligheter att agera på plats, säger han.

Sverigedemokraterna har tidigare fört fram liknande förslag, men uppger nu att man vill se andra åtgärder. De vill bland annat se högre böter vid vissa platser, och inte nödvändigtvis ”om man kör för fort på en tom motorväg”. Liberalerna är inte positiva till idén. Det är däremot Miljöpartiet. MP:s rättspolitiske talesperson Rasmus Ling som säger att han tror att dagens system med lika böter för alla ”kan uppfattas som stötande”.

Nokiachefen känd för fortkörning med HD

Systemet med inkomstbaserad böter finns redan i Finland, där bland annat Anssi Vanjoki, tidigare vice vd för Nokia, fick betala 1,1 miljoner kronor efter att ha kört 25 km/h för fort med sin Harley-Davidson inne i centrala Helsingfors. I somras körde den finländska NHL-stjärnan Rasmus Ristolainen 81 km/h på en 40-väg – notan landade på 1,3 miljoner kronor.

LÄS MER: NHL-stjärnan körde 80 km/h – får böta en miljon 

LÄS MER: Wikingsson av med körkortet 

LÄS MER: Svensk fortkörare kan få böta 7,6 miljoner 

Wikingsson blev av med körkortet

Körde 20 kilometer för fort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.