Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förslag: Skärp straffen för attacker mot blåljuspersonal

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksåklagare Anders Perklev beskriver att situationen är allvarlig, och att hoten mot blåljuspersonal måste stoppas. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN

Inför sabotage mot blåljuspersonal i brottsbalken, höj straffen för våld mot tjänsteman och utöka skyddet även för andra som hotas i sin yrkesutövning. Det föreslår Blåljusutredningen i ett delbetänkande i dag. 

– Åtgärderna syftar till att skydda de som står i frontlinjen när det kommer till brottsbekämpning, och visa att man står bakom poliser och andra samhällsfunktioner i deras viktiga arbete, säger riksåklagare Anders Perklev på pressträffen.

På onsdagen håller justitieminister Morgan Johansson en pressträff tillsammans med riksåklagaren och regeringens särskilda utredare Anders Perklev när ett delbetänkande av blåljusutredningen presenteras. Och detta med en rad förslag på åtgärder för att försvåra attacker mot blåljuspersonal. 

Detta med anledning av uppmärksammad stenkastning, våld och skadegörelse som riktats mot bland annat polis de senaste åren.

 

LÄS MER: Johansson: "Mer kameror än någonsin" 

 

– Den problembild vi har fått förklarad för oss är att det i stor utsträckning förekommer stenkastning, hot och våld mot polis, räddningstjänst och ambulanssjukvårdare, framför allt i de utsatta områdena, säger Anders Perklev.

– Att attackera de som jobbar med att rädda liv och upprätthålla tryggheten i vårt land är något av det fegaste man kan göra, och detta måste ge rejäla konsekvenser och rejäla straff, säger justitieminister Morgan Johansson.

 

Riksåklagare Anders Perklev och justitieminister Morgan Johansson vid onsdagens pressträff. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT NYHETSBYRÅN

"Skydda dem som står i frontlinjen"

Bland annat vill man ta in rubriceringen sabotage mot blåljuspersonal i brottsbalken och höja straffen för våld mot tjänsteman och grovt våld mot tjänsteman. Minimistraffet bör enligt utredningen höjas från fängelse i sex månader till ett års fängelse, och maxstraffen höjas från fyra års fängelse till sex års fängelse.

Förutom detta vill man också införa en ny straffskärpningsgrund i brottsbalken för när någon utsätts för hot eller våld på grund av sin yrkesutövning. Detta menar man ska infatta fler än blåljuspersonal, exempelvis vårdpersonal, hemtjänst, butikspersonal eller journalister.

 

LÄS MER: Polisen Ted, 33, om knivattacken på Medborgarplatsen 

 

Anders Perklev säger att det är helt oacceptabelt att man ska tvingas utstå våld eller hot om våld på grund av sin yrkesutövning, och att utredningens förslag är tydliga i att detta ska förhindras.

– Åtgärderna syftar till att skydda de som står i frontlinjen när det kommer till brottsbekämpning, och visa att man står bakom poliser och andra samhällsfunktioner i deras viktiga arbete. Det är en signal till rättsväsendet att prioritera sådan här typ av brottslighet, säger Anders Perklev.