Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslag på ny chans för ensamkommande klart

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lagförslaget som ska ge ensamkommande en ny chans att få stanna är klart.

Det krävs dock stöd av Centern för att förslaget ska bli verklighet.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom före jul överens om att ge ensamkommande unga, som kom till Sverige under 2015 och som ska utvisas, en andra chans i form av ett tillfälligt uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

Nu är justitiedepartementet klart med sitt lagförslag, en departementspromemoria, som ska ut på remiss.

Vissa förändringar

En förändring är att ensamkommande som angav att de var minderåriga när de kom, men inte placerades på ett hem i en kommun eftersom det ansågs uppenbart att de var äldre, inte omfattas av den nya chansen.

En annan förändring är att möjligheten att få tidsbegränsat uppehållstillstånd inte bara ska gälla gymnasiestudier, utan även kortare yrkesutbildningar inom komvux eller särvux.

Som tidigare gäller den nya chansen ensamkommande som registrerades som minderåriga under 2015, dock senast den 24 november 2015. Handläggningstiden ska också ha varat minst 15 månader och den asylsökande ska ha hunnit fylla 18 år när utvisningsbeslutet togs.

Lucka täpps till

Lagändringarna föreslås träda i kraft första juni i år. En ansökan om uppehållstillstånd för studier föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

Justitiedepartementet lägger också ett förslag som ska lösa ett problem polisen pekat på med nuvarande lagstiftning. Enligt polisen så kan personer med utvisningsbeslut skjuta upp verkställighet under lång tid genom att lämna in nya ansökningar om uppehållstillstånd för studier.

Enligt lagförslaget ska det nu krävas att Migrationsverket beslutar om inhibition för att sådana utvisningar inte ska verkställas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.