Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslag om slopad licens stöter på kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tv-licensen kan skrotas. Istället kan public service betalas via skattsedeln.

Därmed kan Radiotjänst läggas ner redan 2014.

SR:s vice ordförande och ledamot i Radiotjänsts styrelse, Cilla Benkö är kritisk till förslaget.

- Om det blir ett system som går via skatten skulle det innebära att det oberoende som vi har i dag skulle bli allvarligt hotat.

Tv-licensen kan ersättas med ett system som liknar begravningsavgiften. Den tas in via skattsedeln, men särredovisas och öronmärks. En utredare väntas lägga förslaget i höst.

I dag sitter hela styrelsen för Radiotjänst i möte för att diskutera framtiden. Bland annat har Stefan Hämäläinen utsetts till ny vd på Radiotjänst.

SR: "Oberoendet hotat"

Cilla Benkö är vice vd på Sveriges radio och ledamot i Radiotjänsts styrelse. Hon är på plats i Kiruna, men menar att mötet inte handlar om huruvida om radio- och tv-avgiften ska skrotas.

- Nej, det gör vi inte, vi är här på ett ordinarie styrelsemöte där vi har utsett en ny vd i dag, säger Cilla Benkö till Expressen.se.

Kommer tv- och radioavgiften att skrotas?

- Det har vi ingen aning om. Det kommer under det närmaste året vara en massa spekulationer kring detta. Det är naturligt. Det finns bland annat flera politiker som vill se ett annat system. Det kan ju också bli flera förslag som utredaren lägger fram. Inte bara ett.

Men din kollega Mats Svegfors, vd på Sveriges radio, säger att det kan få förödande konsekvenser för public service.

- Det stämmer. Om det blir ett system som går via skatten skulle det innebära att det oberoende som vi har i dag att skulle bli allvarligt hotat. I grunden är vi ju nöjda med det system som finns i dag. Många betalar och vi måste fundera på hur det ska se ut nu och i framtiden när allt fler ser på tv i efterhand via play-tjänster. Vi vill inte per automatik ta bort licensen, säger Cilla Benkö.

Johan Gernandt är kommunikationschef på Radiotjänst. Han vill inte heller berätta hur en möjlig licensskrotning skulle påverka Radiotjänst.

– Vi har levt med den här verkligheten ett tag nu. Vi förbereder oss för alla möjliga scenarier, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Ny lösning i och med nytt tekniklandskap

I en debattartikel den 22 februari 2011 i Dagens Nyheter förslog SVT:s vd Eva Hamilton att en ny lösning måste till i och med att allt fler ser på tv och lyssnar på radio via datorn.

Hamilton såg då fyra områden som kunde påverka hur public service finansierades. Eva Hamilton ville öppna SVT:s programarkiv, att webben skulle vara en del av bolagets kärnverksamhet och att programuppdraget skulle fortsatt vara brett.


Cilla Benkö.
Foto: Foto: Sveriges Radio

Hon ville också ha en delvis förändrad tv-avgift. 

"I Tyskland har man nyligen beslutat om en helt ny typ av avgift som ska införas 2013. Hushållen betalar en månatlig avgift för möjligheten att ta emot ett kvalificerat public service-innehåll . och avgiften är oberoende av vilken teknisk utrustning som används", skrev Hamilton då.

V vill inte förändra licensen

Vänsterpartiet är emot förändringar av licensen, enligt tidningen Resumé. Och Tina Ehn, riksdagsledamot för Miljöpartiet, berättar för TT att MP motsätter sig att Radiotjänst i Kiruna försvinner.

– Det finns ingen orsak att förändra systemet radikalt, säger hon om idéerna på ny finansiering.

Den 1 september ska utredningen lämna sitt betänkande.

En ny finansieringsmodell skulle i så fall kunna införas 1 januari 2014.

Så fungerar TV-licensen i dag

Tv-licensen är 519 kronor per kvartal och ska betalas av alla hushåll och företag som har en tv-mottagare.

Pengarna går till public service-företagen Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR).

SVT fick nästan 4 miljarder kronor 2011, SR drygt 2,5 miljarder och UR 325 miljoner.

Statligt ägda Radiotjänst i Kiruna AB sköter tv-licensen, som formellt heter radio- och tv-avgift.

Bolaget har cirka 120 anställda. De flesta jobbar på huvudkontoret i Kiruna. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.