Förslag: Kränkade foto ska bli olagligt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Heléne Hansen

Kränkande fotografering blir ett nytt brott som kan ge fängelse i upp till två år, det föreslår regeringen i dag torsdag, rapporterar Ekot.

Men lagförslaget är kontroversiellt.

– Det är ett hot mot yttrandefriheten, säger Mia Karlsvärd, vice ordförande i Pressfotografernas klubb, till Expressen.se.

Regeringen vill att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli i år, men först ska lagförslaget granskas av lagrådet.

Lagförslaget är en omarbetad version av den kritiserade promemoria som Beatrice Ask presenterade för ett år sedan.

Då talades det om att man ville förbjuda olovlig fotografering. Nu heter det i stället att kränkande fotografering ska förbjudas och det betonas att det rör sig om en illasinnad handling mot en individ som befinner sig i en utsatt situation, skriver Ekot. 

I den tidigare versionen fanns en begränsning till bostaden, toaletter, omklädningsrum eller liknande, men den är nu borta. Kränkande fotografering kan ske varsomhelst.

Lagen är framtagen efter att det visat sig omöjligt att fälla personer som smygtagit bilder på människor som befinner sig i till exempel duschrum och lagt ut fotografierna på nätet.

– Vi har ansträngt oss för att försöka avgränsa reglerna för att fånga in detta som domstolar och andra har sett som besvärande, att man inte har kunnat tydliggöra att det finns gränser för vad man kan acceptera, säger Beatrice Ask till Ekot.

"Hot mot yttrandefrihet"

Lagförslaget har varit kritiserat, främst av journalistorganisationer som menar att det finns risk för att det förhindrar pressfotografer att göra sitt jobb.

– Det är ett hot mot yttrandefriheten, säger Mia Karlsvärd, vice ordförande i Pressfotografernas klubb, till Expressen.se.

Mia Karlsvärd menar att det är viktigt att komma åt den handfull av fall där någon smygtar nakenbilder, men anser att det här lagförslaget har oproportionerligt stora konsekvenser.

Rädsla för åtal

Rädslan för åtal kommer göra att vissa fotografer kommer att dra sig för att ta bilder, menar Mia Karlsvärd.

– Nu är lagen väldigt tydlig, befinner jag sig på allmän plats får jag fotografera, så kommer det inte vara med den här lagen, säger hon.

Mia Karlsvärd menar att det borde vara möjligt att komma till rätta med kränkande fotografering med andra lagliga medel än att förbjuda själva fotograferandet.

Tycker du att kränkande fotografering ska kunna ge fängelse?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.