Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslag: IS-anhängare kan snart ställas inför rätta

IS-anhängare kan ställas inför rätta, enligt ett nytt förslag som håller på att tas fram.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Under fredagen fick Sverige ta del av ett förslag om hur IS-anhängare ska ställas inför rätta i Syrien.

 Idén laseras av det kurdledda självstyret i den nordöstra delen av landet.

– Detta är väldigt intressant, säger utrikesminister Ann Linde till Sveriges Radio.

Efter ett möte med en högt en uppsatt delegation från den kurdledda administrationen i nordöstra Syrien fick Sverige under fredagen – och som första land – ta del av ett förslag rörande IS-anhängare, uppger Sveriges Radio.

Nu ska en rättsprocess skapas för att de tiotusentals IS-anhängare som finns i läger i Syrien ska kunna ställas till svars i en domstol.

Det kurdiska självstyrets representant i Sverige, Shiyar Ali, är den som arbetat fram planen.

– Vi måste lagföra alla som var med i terrororganisationen IS och är de oskyldiga ska de naturligtvis släppas, men inte innan, det måste provas i en rättslig process, säger Shiyar Ali till Sveriges Radio.

Han menar vidare att det kan ske ”i en snar framtid, närmaste månaderna, mars, april”. Han vill inte gå in på detaljer om hur långa straffen skulle kunna bli, men menar att det kan handla om allt från ett halvår till flera års straff.

Utrikesminister Ann Linde:

– Nu kommer våra jurister att titta på det här om det är en framgångsrik väg, men de saker vi sagt under en lång tid, att vi ser gärna ett ansvarsutkrävande i regionen. Det är vad det här handlar om, så det är ett intressant förslag.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.