Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskollärarnas larm under corona: Ohållbar arbetsmiljö

På flera förskolor runtom i Sverige menar man nu att det är en ohållbar arbetsmiljö. Genrebild.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Personal inom förskolan vittnar om en ohållbar arbetsmiljö till följd av covid-19.

Hög arbetsbelastning, hot och hat från missnöjda föräldrar och vad man upplever som otydliga regler är vardag.

– Det blir droppen som får bägaren att rinna över när det blir så här. Då märker man hur sårbara vi är, säger förskolläraren Mikaela Sarge. 

På grund av Folkhälsomyndighetens riktlinjer blir fler barn under pandemin hemskickade vid minsta symptom på förskolan. Regler som man upplever som oklara leder till misskommunikation mellan förskolan och föräldrarna, berättar tre förskolelärare som Expressen pratat med.

Hotfulla föräldrar när barnen skickas hem

En förskollärare i 40-årsåldern vill vara anonym. Hon jobbar på en förskola i Mellansverige och berättar om en händelse som har påverkat henne mycket. Riktlinjerna från förskolan är att ett barn som uppvisat symptom ska vara hemma två symptomfria dagar. Förskolläraren följde reglerna och ringde hem ett barn – men dagen efter ville vårdnadshavaren lämna barnet på förskolan igen. 

– Hon blev jättearg och hotfull och började skrika. Vi följer ju bara våra riktlinjer som vi har fått men hon höjde rösten och det var fruktansvärt, berättar förskolläraren om förälderns reaktion och fortsätter:

– Hon eldade upp sig mer och mer och fick en högre röst. Hon stod med en mobiltelefon i handen och viftade med den vid mitt ansikte så då fick jag backa.

Hon berättar att händelsen kändes skrämmande och när föräldern skulle gå därifrån smällde hon igen grinden till förskolan. 

– Det var ett yngre barn som började gråta.

”Förstår att föräldrarna blir stressade”

Mikaela Sarge berättar att det har varit hög frånvaro bland personalen.
Foto: Privat

Mikaela Sarge, 38, från Västsverige jobbar även hon inom förskolan. Hon berättar att man har haft en hög arbetsbelastning på grund av förhöjd frånvaro och säger att det är svårare att få tag i vikarier eftersom det är färre som vill jobba i och med corona. 

– Vi försöker att ordna det själva i större utsträckning. Det är nog den allra största påverkan, berättar Mikaela Sarge. 

Hon håller med de andra om att riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten är otydliga och därmed försvårar kommunikationen mellan förskollärare och föräldrar – men hon har inte upplevt en hotfull miljö.

– Man förstår att föräldrarna blir stressade och vi försöker tolka det tillsammans. Men när det är otydligt kan det i värsta fall leda till konflikter, säger Mikaela Sarge och fortsätter:

– Det allra svåraste var när det kom det här med lindriga symptom, den tolkningen blev svår. Otydlighet är aldrig bra.

”Vi var två personal på 17 barn”

En förskollärare som vill dela med sig av sina upplevelser är i 25-årsåldern och jobbar på en förskola i Stockholm vill vara anonym då hon fortfarande jobbar på arbetsplatsen.

Hon känner igen Mikaelas och den andra förskollärarens beskrivning och säger att de har varit en tuff tid med mycket jobb. 

– När det var vikariebrist i hela Stockholm så jobbade vi verkligen på knäna några månader. Vi var två personal på 17 barn. Det var ganska tufft och det har påverkat mig jättemycket.

Redan innan coronapandemins start var det personalbrist och för stora barngrupper – vilket har lett till att förskolan blivit alltmer sårbar under pandemin, menar hon.

– Man försöker ro i land dagarna. Det går inte att göra något pedagogiskt, det blir ju mer att man bara passar barnen och får dagarna att flyta på.

Oro bland kollegerna

Trånga miljöer och svårt att hålla avstånd bidrar även till en oro bland förskolelärarna. De personer Expressen pratat med säger att verksamheten påverkas märkbart och att personalen hela tiden riskerar att utsättas för smitta.

– Det är många barn per personal redan från start så det blir droppen som får bägaren att rinna över när det blir så här. Då märker man hur sårbara vi är, säger Mikaela. 

– Att hålla avstånd från kolleger är helt omöjligt. Man är så nära varandra i lokalerna, berättar en av de andra förskollärarna. 

”Det är oacceptabelt”

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbudet, har märkt en stor förändring i och med corona.
Foto: Izabelle Nordfjell / Pressbild

Johanna Jaara Åstrand är ordförande i Lärarförbudet och hon känner igen förskolelärarnas upplevelser. Hon berättar att arbetsbelastningen var hög redan innan pandemin och att man har märkt en stor förändrig på grund av covid-19. 

– Arbetsbelastningen har gått från hög till extrem och det är till stor del på grund av pandemin. Många har varit sjukskrivna och det finns inga vikarier, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Det är helt oacceptabelt, säger Johanna Jaara Åstrand om hot och hat på arbetsplatsen. 

Johanna Jaara Åstrand berättar att pandemin har varit en orolig tid, eftersom det är svårt att bedriva förskoleverksamhet med social distans – men hon menar också att det hade kunnat undvikas. 

– Många av sakerna hade kunnat undvikas med större arbetsgivaransvar och en större respekt och stöd från vårdnadshavare, säger hon och fortsätter: 

– Hade förskolelärarna prioriterats tidigt i vaccinationsprocessen så hade vi kunnat undvika väldigt många förskolestängningar som nu har drabbat barn, vårdnadshavare och samhället på grund av att det inte har funnits någon personal som har kunnat öppna förskolan. Det tycker vi är en missbedömning av Folkhälsomyndigheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.