Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskoleupproret: Detta handlar lärarmarschen om

Initiativtagaren till demonstrationen i Stockholm, Annica Järking, besökte Expressen TV i lördags.
Deltagare i Lärarmarschen samlades på Sergels torg i Stockholm och tågade till Mynttorget.Foto: LINNEA SJÖLUND

Den 18 maj 2019 genomfördes Lärarmarschen på sex platser i Sverige.

Från Jokkmokk i norr och Malmö i söder marscherade lärare och förskollärare även i Göteborg, Jönköping, Mora, Stockholm och Uppsala.

Målet är att stoppa nedskärningarna och att de ansvariga ska hålla sina löften till barnen som anses komma i kläm när kommunerna sparar.

Detta vill förskoleupproret

Förskoleupproret har tydliga krav som går ut på att de ska kunna utföra sitt jobb som det är tänkt. De ställer krav på kommunerna som ska bidra till att både barn och personal mår bra i förskolan:

Här är några av kraven:

■ Max tolv barn i småbarnsgrupper med 1–3 åringar.

■ Max 15 barn i storbarnsgrupp, 3-5 åringar.

■ Max fyra fem barn per pedagog i varje barngrupp.

■ Anpassa storleken på barngrupperna efter lokalens storlek.

■ Barn med särskilda behov måste få de resurser som krävs.

■ Alla förskolor ska har tillgång till specialpedagog

■ Ökad lön.

■ Att förskolepersonal ska ägna sig åt barnen, inte utföra tidskrävande administrativa uppgifter som att diska, städa, ringa vikarier, beställa varor, schemaläggning.

Vad är Lärarmarschen 2019?

Enligt grundarna är Lärarmarschen ett initiativ från lärare från förskolan till gymnasiet som tröttnat på besparingar och sämre arbetsmiljö.

I deras manifest skriver de att kommunaliseringen 1991 och friskolereformen 1994 har ”slagit sönder ett av världen bästa och mest jämlika skolsystem.”

 Detta kräver Lärarmarschen

■ Att effektiviseringskraven på förskolan, skolan och fritidshemmen upphör.

■ Att politiker slutar lägga nya uppgifter på lärare utan att ta bort minst lika många, samt att skollagens och läroplanens krav ska ha sin grund i forskning och beprövad praktik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.