Nu döms hon till 21 års fängelse.
Nu döms hon till 21 års fängelse.

Förskolelärare drogade barn – för att gå och sola

Publicerad

Förskoleläraren January Neatherlin, 32, är alla föräldrars mardröm.

Hon drogade barnen till sömns för att hon ville gå till solarium - och nu döms hon till 21 års fängelse.

– Jag fattade ett dåligt beslut och det har för alltid förändrat, eller till och med avslutat, mitt liv, sade hon i rätten.

Det var för drygt ett år sedan som polisen i staden Bend, i den amerikanska delstaten Oregon, tog sig in i den privatdrivna förskolan Little Giggles Day Care. Där hittade de sju sovande barn – som alla bar spår av sömnmedel i kroppen.

Förskoleläraren January Neatherlin var inte på plats - hon var på det lokala solariet.

 

LÄS MER: Spädbarn dog – pappan fälls för grov misshandel

 

Det var slutet på spaningen som pågått under en månad efter att tips kommit till polisen från January Neatherlins pojkvän samt en tidigare rumskamrat. Tipset gick ut på att barnen lämnades vind för våg medan January Neatherlin hängde på solariet.

Utredningen kom att visa att förskoleläraren lämnat upp emot sju barn ensamma, vid åtta tillfällen under 12 dagar – och att hon använt sömnmedel för at få dem att sova.

Misshandlade barnen

För att iscensätta sin plan att överge barnen för att gå till solariet hade January Neatherlin också informerat föräldrarna att det var strikt förbjudet att komma och försöka hämta barnen mellan 11 och 14 på dagarna. Det var då hon passade hon på att smita till solariet Tan Republic.

Men January Neatherlin ska inte bara ha låtit barnen fara illa med sömnmedel.

Ett av barnen ska ha fått permanenta hjärnskador som påminner om de som uppstår vid kraftig skakning av barn, och ett annat barn ska ha fått brännskador av att ha blivit serverad mjölk ur en för varm flaska.

Föräldrar har under rättegången vittnat om att deras barn blivit oroliga och fått sömnsvårigheter efter att ha vistats på förskolan.

Flera amerikanska medier, bland andra lokaltidningen Oregon live, har rapporterat om fallet under det senaste året – och nu har January Neatherlin fått sin dom – 21 års fängelse.

 

LÄS MER: Treåring knivhöggs till döds – pappan gripen

 

– Jag är glad att vi nu har fått ett avslut. Det har varit tufft men vi kommer att ta oss igenom det här, sade föräldern Kevin Hord efter att domen fallit.

Domaren Wells Ashby var inte nådig i sin kritik av January Neatherlin.

– Det är något med dig som är trasigt, något som saknas. Det är den här domstolens förhoppning att du ska kunna bättra dig, och bli hel igen, sade han när domen föll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag