Förskola i Stockholm stängs efter larm från Säpo

Fristående förskola med muslimsk inriktning förlorar tillståndet
Säpo har larmat om att det finns en risk för radikalisering på en förskola i Stockholm. Nu stängs förskolan.
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms stad har beslutat om att dra in tillståndet för den fristående Saimagårdens förskola med muslimsk inriktning, rapporterar SvD.

Detta efter att Säkerhetspolisen larmat om en risk för elever att radikaliseras. 

– Skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det, säger skolborgarrådet och nämndordförande Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till tidningen.

Tidigare i maj beslutade Skolinspektionen att stänga grundskolan Framstegsskolan i Rågsved efter ett yttrande från Säkerhetspolisen. 

Säpo ansåg att eleverna på skolan riskerade att radikaliseras. 

Stockholms stads utbildningsnämnd har nu valt att även stänga den fristående Saimagårdens förskola i Akalla. Skolan bedrivs av samma stiftelse som Framstegsskolan i Rågsved och Säpo hade även här gett samma yttrande, skriver Svenska Dagbladet

”Lyssnar på Säpo”

Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd och nämndordförande, har tidigare varit kritisk till stiftelsen Framstegsskolan, som driver skolorna. 

– Vi som nämnd saknar kompetensen att göra den typen av bedömning. Men skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det. Det är den enda myndighet som besitter den typen av information, säger hon till Svenska Dagbladet.

Enligt yttrandet från Säpo beskrivs det hur en person som företräder en ”totalitär ideologi” haft inflytande över skolan. Mannen ska bland annat vara en slags företrädare för det Muslimska Brödraskapet. En organisation som enligt Säpo inte är en terrororganisation, men företräder en ideologi som är oförenligt med svenska fri- och rättigheter, skriver tidningen.

Liberalerna svänger – vill förbjuda religiösa friskolor  

Johan Pehrson: ”Vi måste stoppa problemen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.