Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbrott på förskola – tvingas nu stänga

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Förskolan Skogen uppmanar de föräldrar som kan att hålla sina barn hemma. Genrebild.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / GT/KVP
Arkivbild.Foto: MARIJAN MURAT / DPA/IBL

Flera pedagoger på förskolan Skogen i Hammarbyhöjden i Stockholm har smittats av coronaviruset, rapporterar tidningen Mitt i.

Nu uppmanas föräldrarna, som kan, till att hålla barnen hemma.

En förskola i Huddinge har stängt sedan personal smittats av coronaviruset, skriver DN.

I veckan har 10 av 14 pedagoger varit hemma sjuka, flera av dem med bekräftad covid.

– Såklart är det här en extraordinär situation, men vi har ändå kunnat hantera det på ett bra sätt och har agerat i samråd med smittskyddsläkare, säger Ina Kainelainen, rektor på förskolan Skogen, till DN.

Smittspridningen på förskolan ska ha börjat i mitten av oktober. All personal har testat sig men många väntar fortfarande på testresultat.

Förskola i Huddinge stängs

Trots smittspridningen har förskolan valt att inte stänga ner verksamheten, detta på inrådan från Smittskydd Stockholm.

För att minska smittrisken kommer all hämtning och lämning att ske utomhus.

Förskolan Grottan i Huddinge har tvingats stänga efter att en i personalen konstaterats smittad av coronaviruset, något som Dagens Nyheter tidigare rapporterat om. Föräldrar på förskolan blev under fredagsmorgonen ombedda att hämta sina barn.

 – Det är en person som har testats positivt och fler som uppvisar symptom och väntar på svar eller provtagning, säger Malin Bengtsson, tillförordnad rektor på förskolan Grottan.

Det ska vara flera medarbetare på olika avdelningar som uppvisar symptom. Beslutet att stänga förskolan togs i samråd med Smittskydd Stockholm och Barn- och utbildningsförvaltningen i Huddinge kommun.

Inte aktuellt att testa barnen

Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare Region Stockholm, säger:

– Det är en allmän smittspridning i samhället just nu. Det gör att vi även har fall bland förskolepersonal.

Hon fortsätter:

– Är det så att många personalen visar sig vara sjuka, så att man inte kan bedriva sin verksamhet, då kan det vara anledning att stänga skolorna, vilket det är verksamheten själv som bestämmer.

Testar man barnen på förskolorna?

– Nej. Att provta småbarn varenda gång kommer leda till att de tycker att är för jobbigt och traumatiskt. De bästa är att de är hemma när de är sjuka och förkylda.

 

Region Stockholm ska prioritera äldre vid vaccinering mot corona

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.