Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förskola slopar Lucia – för barnens bästa

Förskolan skippar Luciafirandet.Foto: Sinar 2

På förskolan Gläntan och Hästen i Kumla får barnen vara utan det traditionella luciafirandet - för barnens bästa.

Förklaringen i ett informationsbrev var att förskolan skulle vara kostnadsfri och att brandregler måste följas.

Föräldrar har nu ifrågasatt förskolans agerande.

Vanligtvis har förskolebarnen ett traditionsenligt luciatåg för föräldrar och släkt. Men i år valde personalen på förskolorna att fira lucia utan att bjuda in föräldrarna.

På Hästens förskola skickades ett informationsbrev ut med flera argument. Förskolan skulle vara kostnadsfri, vilket den inte var om föräldrar tvingades köpa luciakläder och dessutom var brandreglerna tvungna att följas.

Dessutom framkom det åsikter från personalen om att det inte var för barnens bästa man hade det traditionella firandet.

– Då hette det att det var jobbigt för barnen att uppträda för föräldrarna och att många tyckte det var otäckt, inte minst eftersom det var mörkt, säger en förälder till Nerikes Allehanda.

Cathrine Hansson-Sommerstedt, förskolechef för Hästen och Gläntans förskola i Kumla, menar att reaktionerna har varit både positiva och negativa. En del föräldrar tycker att det är tråkigt att de inte blir inbjudna, medan andra tycker att det är bra.

- På Hästens förskola är de många ett- och tvååringar. De brukar inte sjunga och då får man tänka på om det viktigaste är att traditionen genomförs eller hur innehållet blir. Jag litar på min personal och att det gör det bästa utifrån barngruppen, säger hon.

Firar med pyssel i stället

I stället ska lucia firas på andra sätt på Hästens förskola. Hela december ska de bland annat sjunga luciasånger och sedan ska de ha det traditionsenliga julpysslet där föräldrarna bjuds in.

Åsa Käll, verksamhetschef för förskolorna i Kumla, tycker att man borde ha varit tydligare med varför förändringen görs.

- Jag har läst informationsbrevet och jag förstår att föräldrarna inte riktigt förstod syftet. Det blev väldigt stort och föräldrar trodde att det handlade om att det exempelvis inte fick kosta pengar. Det var flera olika anledningar som togs upp i brevet som det egentligen inte handlar om.

- Det är snarare så att personalen ville pröva något annat, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.