"Det är mycket allvarligt, det anser hela regeringen. En allvarlig förtroendekris för Karolinska riskerar förtroendet för svensk forskning i sin helhet," kommenterade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson skandalen på KI. Foto: Skärmavbild Expressen TV"Det är mycket allvarligt, det anser hela regeringen. En allvarlig förtroendekris för Karolinska riskerar förtroendet för svensk forskning i sin helhet," kommenterade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson skandalen på KI. Foto: Skärmavbild Expressen TV
"Det är mycket allvarligt, det anser hela regeringen. En allvarlig förtroendekris för Karolinska riskerar förtroendet för svensk forskning i sin helhet," kommenterade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson skandalen på KI.  Foto: Skärmavbild Expressen TV
Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet efter att han opererat in luftstrupar i plast. Foto: New Press Photo / Splash NewsPaolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet efter att han opererat in luftstrupar i plast. Foto: New Press Photo / Splash News
Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet efter att han opererat in luftstrupar i plast.  Foto: New Press Photo / Splash News
Anders Hamsten valde att avgå som rektor för Karolinska institutet i veckan. Foto: Jan-Olav WedinAnders Hamsten valde att avgå som rektor för Karolinska institutet i veckan. Foto: Jan-Olav Wedin
Anders Hamsten valde att avgå som rektor för Karolinska institutet i veckan.  Foto: Jan-Olav Wedin

Forskningsministern: "Är mycket allvarligt"

Publicerad

Svensk forskning riskerar sitt förtroende.

Det menar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, som i SVT:s Agenda berättade om sin syn på hela affären.

– Det är viktigt att vi kan prova läkemedel och nya metoder för att återupprätthålla förtroende för svensk forskning, säger hon.

Turerna har varit många sedan kirurgen Paolo Macchiarini sparkades från Karolinska institutet.

Sedan dess har både KI men även Karolinska universitetssjukhuset valt att tillsätta externa utredningar för att se över vad som har gått fel.

Helene Hellmark Knutsson (S) anser att det är bra att saken nu utreds.

– Utredaren kommer ha ett ansvar att göra en övergripande granskning. Även styrelsen kommer att granskas, säger hon i Agenda.

På frågan om det är lämpligt att styrelsen utser en utredare som även ska granska styrelsen själva var ministern inte speciellt oroad.

– Styrelsens ansvar är att granska det som har hänt och komma till rätta med interna problem. Det bygger på att den utredare man tillsätter har integritet, vilket jag tror att han (Sten Heckscher, reds. anm.) har, säger Helene Hellmark Knutsson.

"Måste uttala förtroende"

Under veckan som gick valde KI:s rektor, Anders Hamsten att avgå.

Han hade tidigare försvarat Paolo Macchiarini, något han i efterhand benämnt som en total felbedömning.

Helene Hellmark Knutsson uttalade så sent som en vecka tidigare förtroende för Anders Hamsten och pressades i Agenda på just detta.

– Det är viktigt att man som arbetsgivare har på fötterna om man ska avskeda någon eller mista förtroendet för denne. Nu valde han att avgå själv.

Agenda: Men många menade redan förra veckan att det var fel att uttala förtroende för honom?

– Nu under veckan har det framkommit andra uppgifter. Jag måste ju uttala ett förtroende för honom tills att något annat sker. Då valde han själv att avgå.

Under intervjun försökte Helene Hellmark Knutsson inte förminska allvaret i den situation som nu har uppstått på Karolinska.

– Det är mycket allvarligt, det anser hela regeringen. En allvarlig förtroendekris för Karolinska riskerar förtroendet för svensk forskning i sin helhet. Det är viktigt hur man nu hanterar den här situationen, att regelverkan kan säkerställas, säger hon.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag