Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskarnas varning för nya kvicksilverutsläpp

Permafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS
Permafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS

Den globala uppvärmningen får permafrosten att tina.

Nu varnar forskare för att det frigör stora mängder kvicksilver.

– Det är planetens största ansamling av kvicksilver som finns där, säger Kevin Schaefer på National Snow and Ice Data Center vid University of Colorado till National Geographic.

Den ständigt frusna marken i norr har börjat tina i takt med att jordens medeltemperatur stiger och det kan få oanade konsekvenser.

Forskare vid universitetet i Colorado, USA publicerade en rapport tidigare den här veckan som visar att permafrosten - tvärtom mot vad man tidigare trott - innehåller stora mängder kvicksilver. Den giftiga tungmetallen kan frigöras när marken tinar och spridas vidare i ekosystemet.

– Tidigare antog man att permafrosten innehöll lite eller inget kvicksilver. Men det visade sig att det är planetens största ansamling av kvicksilver som finns där, säger Kevin Schaefer.

"Frigörs på grund av klimatförändringar"

– Det här är en avgörande förändring för kvicksilver. Det är ett naturligt förekommande ämne, men en del av det kommer frigöras på grund av klimatförändringar, säger Paul Schuster, hydrolog vid U.S. Geological Survey, till till National Geographic.

Kvicksilver finns naturligt i miljön och frigörs i samband med skogsbränder, vulkanutbrott och erosion av berg. Två tredjedelar av det kvicksilver som finns i luften har släppts ut på grund av mänsklig aktivitet, framför allt genom kolförbränning, gruvindustri och medicinska utsläpp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!