Permafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKSPermafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS
Permafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS
Permafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKSPermafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS
Permafrosten tinar på den sibiriska tundran. Foto: KAREN FREY / AP / UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS

Forskarnas varning för nya kvicksilverutsläpp

Publicerad

Den globala uppvärmningen får permafrosten att tina.

Nu varnar forskare för att det frigör stora mängder kvicksilver.

– Det är planetens största ansamling av kvicksilver som finns där, säger Kevin Schaefer på National Snow and Ice Data Center vid University of Colorado till National Geographic.

Den ständigt frusna marken i norr har börjat tina i takt med att jordens medeltemperatur stiger och det kan få oanade konsekvenser.

Forskare vid universitetet i Colorado, USA publicerade en rapport tidigare den här veckan som visar att permafrosten - tvärtom mot vad man tidigare trott - innehåller stora mängder kvicksilver. Den giftiga tungmetallen kan frigöras när marken tinar och spridas vidare i ekosystemet.

– Tidigare antog man att permafrosten innehöll lite eller inget kvicksilver. Men det visade sig att det är planetens största ansamling av kvicksilver som finns där, säger Kevin Schaefer.

"Frigörs på grund av klimatförändringar"

– Det här är en avgörande förändring för kvicksilver. Det är ett naturligt förekommande ämne, men en del av det kommer frigöras på grund av klimatförändringar, säger Paul Schuster, hydrolog vid U.S. Geological Survey, till till National Geographic.

Kvicksilver finns naturligt i miljön och frigörs i samband med skogsbränder, vulkanutbrott och erosion av berg. Två tredjedelar av det kvicksilver som finns i luften har släppts ut på grund av mänsklig aktivitet, framför allt genom kolförbränning, gruvindustri och medicinska utsläpp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag