Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas upptäckt: Manlig mumie var gravid kvinna

Mumien antogs vara en man – var gravid kvinna.
En polsk forskargrupp har efter röntgenbilder kunnat fastställa att en manlig mumie i själva verket var en gravid kvinna.
Foto: Warsaw mummy project

En polsk forskargrupp har gjort ett historiskt mumiefynd.

Efter noggranna undersökningar har man kunnat fastställa att mumien var en gravid kvinna.

– Vi är överväldigade av den här upptäckten, säger forskningsgruppens ledare enligt New York Times.

År 1826 donerades en mumie till universitet i Warszawa, som senare kom att hamna på den polska huvudstadens nationalmuseum.  

I flera årtionden har man trott att det var en manlig mumie. Men när en polsk forskargrupp undersökte och röntgade ett 40-tal mumier upptäckte man att det i själva verket var en kvinna – som var gravid.

– En av våra antropologer skulle dubbelkolla bäckenet på mumierna för att fastställa könet och annat. Då observerade hon något kring bäckenet, det var någon sorts anomali, säger arkeologen och chefen för The Warsaw Mummy Project, Wojciech Ejsmond, enligt NY Times.

Anomalin i bäckenet visade sig vara ett ben tillhörande ett 26- 30 veckor gammalt foster. Anledningen till att man tidigare har trott det var en man i kistan var att den låg i en kista gjord för just en man.

Första mumien i sitt slag

Det polska mumieprojektet har pågått sedan 2015 och i slutet av april presenterade forskargruppen sina fynd i The Journal of Archaeological Science. Upptäckten av den gravida mumiekvinnan är den första av sitt slag sägs det.

– Det är som att hitta en guldgruva när du plockar svamp i skogen, säger Ejsmond.

Enligt studien tror man att kvinnan levde någon gång omkring det första århundradet f.Kr. Efter ytterligare röntgenbilder kunde man även fastställa att mumiekvinnan dog vid en ålder runt 20 till 30 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.