Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarnas teorier: Det ligger bakom upploppen

”Finns ingen respekt alls – de kastar sten och skrattar”
Manne Gerell är docent i kriminologi vid Malmö universitet
Foto: Håkan Röjder / Malmö Universitet
Motdemonstranter som satt eld på en polisbuss i Sveaparken i Örebro under fredagskvällen.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Motdemonstranter attackerar en polisbuss vid upploppen i Örebro.
Foto: PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveaparken i Örebro den 15 april.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polishat, att känna sig utanför samhället och unga män och pojkar som samlas i grupp.

Det är några av de faktorer som experter lyfter som anledningar till påskhelgens våldsamma upplopp i Sverige. 

– Konflikterna handlar inte nödvändigtvis om varken religiositet i allmänhet eller Koranen i synnerhet, säger Mustafa Dikeç, professor i urbana studier vid Malmö universitet, till TT.

Mustafa Dikeç har forskat på orsakerna bakom upplopp och säger att det inte nödvändigtvis är religiositet som är roten till de upprörda känslor som lett till våld och skadegörelse runtom i landet de senaste dagarna.

Det kan, konstaterar han, snarare handla om en känsla av exkludering, och en upplevd fientlighet som riktas mot den man är och det man står för.

– Det finns ofta mycket ackumulerad, undertryckt vrede bakom. En vrede som lätt väcks till liv av den här typen av provokationer som en koranbränning är, säger han till TT.

”Typiskt sett pojkar med invandrarbakgrund”

Enligt kriminologen Manne Gerell kan man dra vissa slutsatser om vilka som brukar delta i upploppen och psykologin bakom våldet, utifrån tidigare erfarenheter med liknande händelser.

– Typiskt sett är det ofta unga män och pojkar med invandrarbakgrund, från fattiga områden, som är inblandade, men inte bara. De är ute på kvällarna, och särskilt unga pojkar tenderar att göra våldsamma saker, säger Manne Gerell till Dagens Nyheter (DN). 

Manne Gerell menar att en viss spänningsfaktor också bidrar, även om det inte ger hela bilden. 

– För en del är säkert att islam kränks en viktig sak, för andra varierar det nog, och sedan finns det antagligen många som tycker att upploppen är spännande.

Utbrett polishat

Poliser som jobbat under upploppen har själva vittnat om att våldet varit brutalt och på en nivå som många av dem aldrig tidigare har upplevt.

I en intervju med Expressen vittnar en polis som var på plats i Örebro om att motdemonstranterna till och med ville ”döda poliser”.

– Unga pojkar och män med utländsk bakgrund i de här områdena har omfattande erfarenhet av poliserna, som är där och stoppar dem och visiterar dem. De känner sig utpekade, säger Manne Gerell till DN.

Polisforskaren Stefan Holgersson: Rätt att låta Paludan demonstrera

Universitetslektorn backar beslutet: ”Vi har demokrati”
Biträdande regionpolischefen Niclas Hallberg om helgens upplopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.