Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarnas oro: Värsta oljeutsläppet någonsin

Uppgångar i Asien, teknikbolag stärks.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det sönderrostande oljefartyget Safer har legat öde utanför Jemens kust sedan 2017.

I en ny rapport varnar forskare för att ett potentiellt oljeutsläpp skulle kunna bli det värsta någonsin, rapporterar The Guardian.

Omkring 8 miljoner människor riskerar att stå inför hot om hungersnöd om fiskenäringen skulle slås ut.

Sju kilometer utanför Jemens kust ligger oljetankern FSO Safer öde på havet. 

Fartyget har legat övergiven sedan 2017 och bilder från tankern visar att den är angripen av rost på flera ställen och långsamt förfaller ute till havs.

Under måndagen varnade forskare i en ny rapport, publicerad i Nature Sustainability, att människorna i närområdet står inför en stor potentiell katastrof som är betydligt värre än man tidigare trott. 

Risken för en explosion eller läckage ombord anses vara stor, och ombord finns över en miljon fat råolja, vilket är fyra gånger som mycket olja än vad oljetankern Exxon Valdez släppte ut år 1989 vid Alaskas kust, skriver The Guardian. 

Riskerar att bli utan dricksvatten

Skulle oljan från Safer rinna ut riskerar över 8 miljoner människor i närområdet att bli utan dricksvatten. 

Fartyget har legat öde på grund av konflikten i Jemen, något som gjort att det annalkande hotet därmed bara vuxit sig allt mer akut. Trots förhandlingar mellan rebellstyrkor, regeringen i Jemen och FN om fartyget har de inte lyckats komma fram till en lösning på situationen. 

”Risken för utsläpp bli allt mer sannolik. Det synbart förfallna Safer har ett enkelskrov, vilket innebär att oljan skulle släppas rakt ut i havet. Vattnet kom i i maskinrummet i maj 2020 efter att ett vattenrör börjat läcka”, skriver forskarna i rapporten.

Kan slå ut allt fiske

Utöver att dricksvattnet skulle drabbas riskerar även hela fiskebeståndet utanför Jemens kust att helt slås ut inom tre veckor. Flera miljoner människor riskerar också att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägsbesvär till följd av utsläppet, skriver The Guardian. 

Oljeutsläppet skulle även innebära ett hot mot världshandeln, enligt forskarna. Detta då tio procent av de globala transporterna passerar genom det viktiga sundet Bab el-Mandeb mellan Djubouti och Jemen.

Gåtan med enorma oljeläckan: ”Vi har flera ledtrådar”

Uppemot 500 000 liter olja har läckt ut i Stilla havet utanför USA:s kust.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.