Sju kilometer utanför Jemens kust ligger oljetankern FSO Safer öde på havet.
Fartyget har legat övergiven sedan 2017 och bilder från tankern visar att den är angripen av rost på flera ställen och långsamt förfaller ute till havs.
Under måndagen varnade forskare i en ny rapport, publicerad i Nature Sustainability, att människorna i närområdet står inför en stor potentiell katastrof som är betydligt värre än man tidigare trott.
Risken för en explosion eller läckage ombord anses vara stor, och ombord finns över en miljon fat råolja, vilket är fyra gånger som mycket olja än vad oljetankern Exxon Valdez släppte ut år 1989 vid Alaskas kust, skriver The Guardian.
Riskerar att bli utan dricksvatten
Skulle oljan från Safer rinna ut riskerar över 8 miljoner människor i närområdet att bli utan dricksvatten.
Fartyget har legat öde på grund av konflikten i Jemen, något som gjort att det annalkande hotet därmed bara vuxit sig allt mer akut. Trots förhandlingar mellan rebellstyrkor, regeringen i Jemen och FN om fartyget har de inte lyckats komma fram till en lösning på situationen.
”Risken för utsläpp bli allt mer sannolik. Det synbart förfallna Safer har ett enkelskrov, vilket innebär att oljan skulle släppas rakt ut i havet. Vattnet kom i i maskinrummet i maj 2020 efter att ett vattenrör börjat läcka”, skriver forskarna i rapporten.
Kan slå ut allt fiske
Utöver att dricksvattnet skulle drabbas riskerar även hela fiskebeståndet utanför Jemens kust att helt slås ut inom tre veckor. Flera miljoner människor riskerar också att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägsbesvär till följd av utsläppet, skriver The Guardian.
Oljeutsläppet skulle även innebära ett hot mot världshandeln, enligt forskarna. Detta då tio procent av de globala transporterna passerar genom det viktiga sundet Bab el-Mandeb mellan Djubouti och Jemen.