Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas krav: Vaccinera barn samtidigt som vuxna

Gravida har vaccineras med Pfizer och Moderna – preliminära resultat visar inga allvarliga risker.
Experterna menar att det handlar om att skydda barnen – även om de löper mindre risk att bli svårt sjuka.
Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet
Foto: Saman Bakhtiari
Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Pfizer kan det finnas möjlighet att vaccinera barn redan till sommaren.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läkemedelsföretaget Pfizer har ansökt om att få vaccinera barn i EU och USA.

Redan till sommaren kan det bli en realitet. Experterna menar att barnen borde vaccineras parallellt med vuxna – för att skydda dem från autoimmuna sjukdomar.

– Ett tag var barnintensiven i Lund helt full på grund av det här konstiga inflammatoriska syndromet, säger Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet till SvD. 

I går, söndag, kom nyheten att Pfizer utfört vaccinstudier på barn 12-18 år i USA. Resultatet, enligt företaget, är ett fullständigt skydd mot covid-19 och inga värre biverkningar än de som setts hos vuxna.

Enligt Pfizers forskningschef i Sverige, Michael Dolsten, är det tänkbart med ett tillgängligt vaccin för barn lagom till att de första tonerna av ”den blomstertid” börjar sjungas i skolorna.

– Det kan vara möjligt att börja vaccinera svenska skolbarn innan skolsäsongen slutar i Sverige, säger han till SVT på söndagen.

Experterna krav: Vaccinera parallellt

I ett sådant scenario så pågår fortsatt vaccineringen av den vuxna befolkningen i Sverige. Men flera experter menar att det finns goda argument till att inte vänta med att vaccinera barnen.

– Viruset kan sprida sig bland unga och då stannar det kvar i samhället, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet till SvD.

Han menar att även om barn generellt blir mindre sjuka än vuxna, så handlar det om att riskminimera och försöka radera ut viruset från samhället. 

– På hösten kommer skolorna att öppna. Då tycker jag att man ska ha kommit i gång med vaccinationer även hos barnen, fortsätter han.

Skydda barnen

Lund-kollegan Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, anser även han att det handlar om riskminimering och nämner det inflammatoriska syndrom, MIS-C (Multisystem inflammatory syndrome in children) som vissa barn drabbats av flera månader efter genomgången covid-infektion.

– Ett tag var barnintensiven i Lund helt full på grund av det här konstiga inflammatoriska syndromet, säger han till SvD.

Jalalvand understryker dock att det är viktigt att inte hasta fram ett vaccin, utan låta studierna och godkännande processen ta sin tid.

– Men man måste ha respekt för att biologin är oförutsägbar i sådana här fall, säger han.

Pfizer om vaccinstudien hos barn: ”Inga fall av covid hos vaccinerade”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.