Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarna har upptäckt 503 nya arter under 2020

Över 3 000 valrossar hittade på Arktis.
En av de nya arterna, Popa Iangur, hittades i Burma.
Foto: Thaung Win / Natural History Museum

En apa som lever vid en utdöd vulkan, en amfibie som andas genom dess skinn och ytterligare 501 arter upptäcktes under 2020 av forskarna vid Londons naturhistoriska museum, rapporterar CNN.

På grund av coronapandemin har Londons naturhistoriska museum haft stängt. Inte sedan andra världskriget har museet tvingats stänga under en så pass lång tid.

Men även om museets korridorer ekat tomma på besökare har dess forskare fortsatt sitt arbete bakom kulisserna.

I ett nytt pressmeddelande berättar museet att man under året upptäckt hela 503 nya arter.

– 503 nyligen upptäckta arter påminner oss om att vi representerar en enda, nyfiken och oerhört kraftfull art med många andras öde i våra händer, säger Tom Littlewood, verkställande direktör för vetenskap vid museet, i pressmeddelandet.

Ny apart lever vid utdöd vulkan

Bland annat har forskarna upptäckt en ny apa, Popa Iangur, som lever i sluttningen av en utdöd vulkan i Burma.

Aporna anses dock vara akut hotade med endast 200-260 individer i det vilda. Experter hoppas och tror dock att i och med att arten nu fått ett namn kommer det att bli enklare att bevara den.

– Det grundläggande med att namnge saker eller erkänna att de är distinkta höjer deras betydelse för bevarande ganska snabbt, säger Ken Norris, chef för biovetenskap vid naturhistoriska museet i London, till CNN.

Förutom den nya apan hittade forskarna även ett dussin nya reptiler och amfibier. Bland annat två nya grodarter och nio nya ormarter.

Skalbaggar toppar listan över flest upptäckta arter med 170 nya arter. Därefter kommer bin och getingar med 70 nya arter.

Här är Australiens förstfödda koala sedan skogsbränderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.