Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarna har ”bytt” djur – nya teorin om covid-19

Amina Manzoor efter pandemin: ”Ris och ros”
DNA-från mårdhundar har hittats i prov som samlats in från Wuhan 2020.
Foto: C3587 Ronald Wittek / TT NYHETSBYRÅN
Wuhan i Kina har pekats ut som en möjlig grogrund för coronaviruset.
Foto: DAKE KANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Fladdermöss och myrkottar har tidigare pekats ut som skyldiga för coronapandemin.

Men nu har forskarna gjort nya upptäckter som skulle kunna betyda att det ursprungliga coronaviruset uppstod på grund av en mårdhund, rapporterar CNN.

– Dessa data kunde, och borde, ha delats med oss för tre år sedan, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff enligt kanalen.

Vintern 2019 upptäcktes det första coronafallet i Kina – men trots att det gått mer än tre år sedan dess vet forskarna ännu inte hur det ursprungliga coronaviruset uppstod.

Flera rapporter har pekat ut en djurmarknad i Wuhan, staden där smittan först tog fart i Kina, som möjlig grogrund och flera djurarter har pekats ut som tänkbara smittspridare.

Under fredagen meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att man nu hittat DNA från mårdhundar i smittat genetiskt material som samlades in från marknaden i Wuhan 2019.

WHO är dock tydliga: det går inte att säga ifall viruset uppstod naturlig eller i ett labb.

– Dessa data ger inte ett definitivt svar till frågan om hur pandemin startade, men varje data är viktig och tar oss ett steg närmare svaret, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff under fredagen skriver CNN.

Kritiken mot Kina

Vidare riktade han skarp kritik mot Kina som han ansåg har hållit inne på fynden, då WHO informerats om DNA-analyserna förra helgen och då enbart tack vare att kinesiska forskare delat med sig av data på en internationell databas.

– Vi fortsätter att uppmana Kina att vara transparenta, att dela data, utföra nödvändiga undersökningar och dela med sig av sina resultat, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

CNN har sökt den kinesiska forskare som först delat med sig av analyserna för en kommentar, men utan några resultat.

Här dumpas husdjuren – efter pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.