Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskarna gömde Bob Dylan-citat – i 17 år

Dylanforskning. KI-forskarna Jonas Frisén, Konstantinos Meletis, Jon Lundberg, Kenneth Chien och Eddie Weitzberg har kryddat sina artiklar med fraser av idolen Bob Dylan. Foto: Gustav Mårtensson
Husguden. Foto: Chris Pizzello

Bob Dylan är ett namn som ofta förs fram i Nobelprissammanhang – men inte för medicinpriset.

Det kanske de här fem forskarna kan ändra på.

I 17 år har de använt Dylans fraser i sina vetenskapliga artiklar, skriver personaltidningen KI Bladet.

– Den som har skrivit flest artiklar med Dylan-citat innan pension vinner en lunch på Jöns Jacob, säger professor Jon Lundberg.

Fler vetenskapliga Dylan-citat

•”Eph receptors tangled up in two”, vetenskaplig artikel av Jonas Frisén i Cell Cycle, inspirerad av Bob Dylans sång ”Tangled up in blue”.

•”Dietary nitrate – a slow train coming”, en artikel av Jon Lundberg och Eddie Weitzberg i The Journal of Physiology. Texten slutar med: “We know something is happening, but we don’t know what it is – Do we, Dr Jones?” där doktor Jones syftar på en forskarkollega med samma namn.

•Kenneth Chien, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och institutionen för medicin i Huddinge, har utan att känna till tävlingen citerat Bob Dylan i sina arbeten, till exempel ”Tangled up in blue: Molecular cardiology in the postmolecular era”, publicerad i Circulation 1997.

Jon Lundberg och Eddie Weitzberg är båda i dag professorer på institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet i Solna.

För 17 år sedan publicerade de en artikel om gasbildning i tarmen, och gav den rubriken ”Nitric oxide and inflammation: The answer is blowing in the wind”, efter en av Bob Dylans kändaste låtar.

– Vi gillar båda Bob Dylan, så när vi skulle skriva en artikel om mätning av kvävemonoxid i gasform i både luftvägarna och tarmen, i syfte att upptäcka inflammation, kom titeln upp och den passade ju perfekt, säger Eddie Weitzberg till KI Bladet.

Några år senare klippte forskarassistenten Konstantinos Meletis och Jonas Frisén, professor i cell- och molekylärbiologi, till med ”Blood on the tracks: a simple twist of fate”, namnet på ett Bob Dylan-album. I artikeln fanns ytterligare referenser till husguden.

Jon Lundberg och Eddie Weitzberg kontrade med att klämma in rubriken ”The times they are a-changin” i en vetenskaplig artikel.

Därefter blev tävlingen officiell och sköts numera via mejl.

Den gemensamma nämnaren mellan Bob Dylans musik och bra forskning är variationen.

– En musiker som bara fortsätter på samma spår i 30 år är det inte så många som vill lyssna på. Bra musik är nyskapande, som Bob Dylans. Och det är samma sak med bra forskning. En forskare måste också försöka finna nya vägar, säger Konstantinos Meletis till KI Bladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!