Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarna förundrade - av valskelett i öknen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En paleontolog preparerar ett valfossil i Atacamaöknen nära Copiapo i Chile. Fossilet inkapslas i gips för att skyddas under transporten till museet i Caldera.
Foto: AP

Chilenska forskare är på valjakt - i öknen. 

Över 70 valskelett har hittats begravda under sanden. 

Hur djuren har hamnat över en kilometer från havet är en gåta. 

En teori är att de har blivit fångade i en lagun som plötsligt har skurits av från havet.

Skeletten ligger bredvid en motorväg i Atacamaöknen i norra Chile och har varit kända en längre tid, även om man inte har vetat om att de var så många. När ett vägarbete skulle påbörjas blev en av forskarna ombedd att övervaka jobbet, för att se till att de inte förstördes. 

 – Första veckan kom ungefär sex eller sju valar fram. Vi insåg att det var en mycket speciell plats, säger Mario Suarez, chef för Paleontologiska museet i den närbelägna staden Caldera, till AP. 

Intakta skelett

 Hittills har 75 valar hittats, varav 20 skelett är helt intakta. Mario Suarez tror att det förmodligen rör sig om ytterligare ett hundratal skelett. Många är lika stora som bussar. 

 Kvarlevorna är samlade på ett 240 meter långt och 20 meter brett område. Många ligger bara några meter i från varandra. De flesta kommer från knölvalar, men även en kaskelottval och en utdöd delfinart med två valrossliknande betar har hittats. 

 Valarna dog för mellan två och sju miljoner år sedan, men det är inte säkert att de har dött samtidigt. 

 Hur skeletten har hamnat i öknen är ett mysterium, eftersom de ligger över en kilometer från Stilla havs-kusten.

 – Jag tror att de dog ungefär vid samma tidpunkt. Det finns många sätt som valar kan dö på, och vi testar fortfarande alla olika hypoteser, säger Nicholas Pyenson, vid Smithsonians National Museum of Natural History, som leder utgrävningen, till AP.

Kan ha simmat vilse

 En gång i tiden var platsen ett lagunliknande område, men sedan dess har kustlinjen flyttat sig och öknen brett ut sig.

 En teori är att valarna simmat vilse och hamnat uppe på stranden. 

 Ett annat scenario är att valarna kan ha samlats i en lagun, som sedan skurits av från havet efter en jordbävning eller storm. 

 – Gradvis torkar lagunen ut och valarna dör, säger Hans Thewissen, professor i anatomi vid Northeast Ohio Medical University, som är expert på tidiga valarter, till AP.

 Den chilenska regeringen har nu gjort platsen till ett skyddat område.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.