Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarens varning: Risk för attacker i Sverige

Tobias Rathjen dödade tio människor i Tyskland – hittades själv död.
Skjutningarna ska ha ägt rum vid två barer där man röker vattenpipa. Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Polisen har bekräftat att gärningsmannen är död.Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Tobias Rathjen, 43, pekas ut som gärningsmannen bakom dådet.Foto: Skärmdump / Youtube
Christer Mattsson, forskare och föreståndare på Segerstedtinstitutet.Foto: Segerstedtinstitutet

Dådet i tyska Hanau misstänks ha haft högerextrema motiv – och gärningsmannen tros ha agerat ensam.

Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, ser tydliga likheter till andra våldsdåd.

– Det finns naturligtvis en risk att det händer i Sverige också, säger han.

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl tio människor på två vattenpipebarer i tyska Hanau på onsdagskvällen. 

Enligt flera tyska medier hade Rathjen ett högerextremt motiv. I hans lägenhet hittades en video och ett brev där han uppgav sig agera mot människor som ”inte skulle ha varit möjligt att deportera”. 

Christer Mattsson är forskare och föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han ser ett mönster. 

– Vi har ett antal ensamagerande högerextremister som har opererat under flera år, säger Christer Mattsson.

Forskaren liknar nattens händelse med moskéattacken i Christchurch i Nya Zeeland och skottlossningen i El-Paso i USA. Därtill nämner han Anton Lundin Pettersson, som 2015 utförde skolattentatet i Trollhättan, och Peter Mangs, som dödade två personer och försökte mörda ytterligare fyra personer i Malmö mellan 2009-2010.

– Det som sammanlänkar dessa är en gemensam idévärld om att vita människor är hotade på vitt territorium. Sedan finns det en föreställning att de liberala demokratierna – i bland talas det även om en judisk konspiration – har tillåtit en massinvandring som på sikt kommer att leda till ett folkutbyte och ett vitt folkmord. 

Troligt med fler attacker

Forskaren betonar att gärningsmännen sällan tillhör en specifik, högerextrem organisation. Vanligare är att de står utanför organisationer, men att de konsumerar våldsbejakande information på forum och sociala medier.

– Alla människor som interagerar på sådana här forum där man sprider konspirationer om att det pågår ett folkutbyte, alla de måste förstå att det göder terrorister. Det finns ett personligt ansvar som fler behöver förstå, säger Christer Mattsson.

Enligt Christer Mattson är det troligt att det sker fler attacker i år, och att även Sverige kan drabbas. Den bilden delas av Säkerhetspolisen, Säpo, som varnat för att den våldsbejakande högerextremismen riskerar att leda fler individer till att begå attentat.

– Någonstans i världen kommer detta hända återigen i år, tyvärr. Det finns naturligtvis en risk att det händer i Sverige också.

För att förhindra dåden krävs i första hand en ökad allmänbildning i samhället, menar Mattsson.

– När vi pratar om de som genomför väpnad jihad, då talar vi om ett bredare ansvar i den miljön att ifrågasätta extrema imamer, extrema nätforum och extrema personer. Vi måste få samma blick för forum och sammanhang som göder högerextremism.

Säpos varning

Säpo har tidigare varnat för en ökad risk för attentat och grova våldsbrott från svenska högerextremister

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.