Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskaren: Överdriven oro för isen på Antarktis

Enormt isblock lossnar på Antarktis – klimatforskaren reder ut
Foto: Christian R. Rohleder / Alfred-Wegener-Institut, Helmhol
Den norska forskaren Svein Østerhus.
Foto: Privat
Foto: Stef Lhermitte / Copernicus Data/Sentinel-1

Förändringarna på Antarktis kan vara överdrivna, menar den norska forskaren Svein Østerhus. 

– På det område vi studerat har inte samma förändringar observerats, säger han. 

Men all annan forskning tyder på motsatsen. 

– Klimatförändringarna sker nu, säger Céline Heuzé, klimatolog vid Göteborgs universitet. 

De flesta prognoser talar för att isarna på Antarktis kommer smälta mer i framtiden på grund av ökat inflöde av öppet havsvarmt vatten. En studie från 2017 visar ett varmvatteninflöde med temperaturer på över 0,5 grader. Och att vattennivån kommer att höjas är de flesta överens om. 

– I Antarktis är det väldigt svårt att veta om förändringar beror på klimatet eller om det är naturligt. Men genom att se vad som sker i resten av världen, är det en god indikation på vad som kan vänta Antarktis, säger Céline Heuzé, klimatolog vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet. 

– Klimatförändringarna sker nu, och det är viktigt att agera. 

”Kan slå tillbaka”

Hur mycket människan påverkat issmältningen har ofta varit uppe för diskussion – och det finns även forskare med åsikten att det inte händer särskilt mycket.  

Den norska forskaren Svein Østerhus, forskare vid forskningsinstitutet NORCE, påstår att läget på Antarktis har varit stabilt under de senaste 40 åren.

– Att framställa det som att det sker stora dramatiska förändringar tror jag kan slå tillbaka oss, säger han och hänvisar till en studie som han nyligen genomfört. 

I ett större perspektiv

Østerhus och hans forskarteam har observerat temperaturförändringar i havsvattnet framför Antarktis näst största isflak Filchner-Ronne vid södra Weddellhavet. Men tät vattenbildning gör just nu att isflaket smälter långsamt. 

– Vi ser inga större förändringar på isen, men det finns en förändring i atmosfären som påverkar vindsystemen i området. Men vi kan konstatera att det producerats mer tungt vatten som skyddar isen de senaste åren.

Svein Østerhus menar att dagens klimatmodell inte tar hänsyn till det som sker under isen. Där produceras det kallaste vattnet som täcker havsbotten, och där är också temperaturen svårast att mäta. 

– I ett stort perspektiv kan man se att det smälter och är stora förändringar, men på det område vi studerat har inte samma förändringar observerats. 

Komplext system

Han medger att isen smälter i norr, på Grönland och i delar av Antarktis, men att det händer väldigt lite när det gäller stigande havsnivåer.

Klimatologen Céline Heuzé menar å andra sidan att det finns alldeles för lite data för att slå fast något. 

– Det finns ett komplext system där vi har det här varma vattnet kring Antarktis som rör sig på olika sätt mot isarna. Men vilka processer och mekanismer som bidrar till det vet vi inte. Det vi vet är att vattnet runt Antarktis blir varmare.


Mystisk upptäckt begravt djupt under Antarktis

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.