Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskaren om Aktuellt-intervjun: ”Inte en dum fråga – det var åtta”

Joakim Ruist under intervjun i ”Aktuellt” i SVT.
Foto: SVT
Joakim Ruist och programledaren Lotta Bouvin under intervjun i ”Aktuellt” i SVT.
Foto: SVT

Den intervju om kostnader för invandring som sändes i "Aktuellt" på torsdagen har uppmärksammats stort på sociala medier. 

Nu går forskaren Joakim Ruist, som intervjuades, ut med hård kritik mot programmet: "Man väljer att framställa konflikt framför att försöka bidra till kunskap", skriver han på sin blogg. 

I torsdagskvällens "Aktuellt" i SVT hade migrationsforskare Joakim Ruist bjudits in för att prata om den rapport han skrivit, som pekar ut plus och minus med flyktinginvandringen. Bland annat konstateras att invandringen innebär ett minus för statskassan och att varje flykting ger en genomsnittlig kostnad på 74 000 kronor per år för staten. 

I intervjun, som nu uppmärksammats stort på sociala medier, frågar programledaren Lotta Bouvin honom om varför man behöver utreda just flyktingar, varpå hon får svaret: "för att det är en politisk fråga, det är inte en politisk fråga om vi ska ha få eller många taxichaufförer". 

Därefter säger programledaren att det finns andra som menar att det finns en samhällsekonomisk vinst med flyktingar, varpå hon frågar om han tagit hänsyn till det. 

Hon möts av en lång tystnad, och får sedan svaret: 

"Jag tror att det är svårt att säga att det finns en samhällsekonomisk vinst med flyktinginvandringen. Det betyder inte att vi inte ska ha en flyktinginvandring, för vi har den inte av ekonomiska skäl". 

Lotta Bouvin.
Foto: SUVAD MRKONJIC

”Jag vet inte mer vad jag ska säga om det?”

Därefter följs intervjun bland annat av detta meningsutbyte: 

Lotta Bouvin: Det här är en het fråga. Tror du att den här rapporten kommer att användas i valrörelsen? 

Joakim Ruist: Det tror jag kanske inte så mycket... Jag vet inte mer vad jag ska säga om det? 

Lotta Bouvin: Jag undrar bara om det är sådant du tänkt på och tagit hänsyn till? 

Joakim Ruist: Det... jag vet inte om jag ska... ska jag tänka på hur den kan komma att användas i valrörelsen? Om det finns en fråga där människor efterfrågar kunskap och jag levererar kunskap så tror jag att jag gör något bra. 

Efter avsnittet lade bland annat journalisten Björn Häger, som skrivit en bok och håller förelösningar om intervjuteknik, ut följade tweet: 

"Undrar om inte Aktuellt nyss levererade ett underhållande exempel till framtida föreläsningar om #intervjuteknik", skrev han. 

https://twitter.com/bjornhager/status/1002273095615475713

Joakim Ruist: ”Snälla Public Service, försök att bli bättre”

I ett blogginlägg som publicerades natten till fredagen, som rubriksatts med "historiskt rekord i tystnad", berättar forskaren om hur han upplevde intervjun. 

"Problemet i den här intervjun var inte en dum fråga. Det var att den var den åttonde dumma frågan i rad", skriver han.  

Han utvecklar kritiken: "Också i dag tänkte både Studio Ett och Aktuellt som vanligt: vi vill ha konflikt. Men konflikten är svår att hitta i det här fallet. De forskare som har kunskap i frågan är ganska överens om hur sådana här studier ska genomföras och hur resultaten ska tolkas".

Han avslutar blogginlägget med: 

"Snälla Public Service, i alla möjliga sammanhang, försök att bli bättre på att se att er uppgift är att sprida kunskap och inte konflikt".

SVT:s nyhetschef Judit Ek säger att SVT haft interna möten om intervjun och att det som hände bland annat beror på att programledaren och forskaren inte hann prata med varandra innan intervjun, vilket annars är praxis. Däremot försvarar hon frågan om rapporten kommer att användas i valrörelsen. 

– Om vi fått göra om den här intervjun tycker jag att det är intressant: Har man tänkt att den här forskningen ska komma nu under valrörelsen för att ge kunskap i den här heta frågan? Eller är det bara en slump? Och, om man tänkt att den ska komma just nu, på vilket sätt tänker man?

I ett sms till Expressen skriver Joakim Ruist att han ffått det han vill ha sagt i blogginlägget och därmed avböjer en intervju. 

LÄS MER: SVT svarar på kritiken 

Frågorna som ställdes till forskaren

• Du konstaterar att en flykting kostar 74 000 kronor per år i genomsnitt. Vad ska man dra för slutsatser av det?

• Varför är det viktigt att göra det här? Att utreda och slå fast vad en flykting kostar. 

• Men rapporten har fått en hel del kritik. Bland annat från ekonomen Sandro Scocco, som menar att det den egentligen visar att folk med låg lön är mindre lönsamma för staten än de med hög lön (ett inslag följer). Vad säger du om den kritiken?

• Det han menar är ju att en svenskfödd som kör taxi eller jobbar i restaurang eller andra lågavlönade yrken betalar mindre skatt och att de också är en minuspost för svenska staten. 

• Så varför behöver man då utreda just flyktingar?

• Det finns andra som menar att det finns en samhällsekonomisk vinst med flyktingar och med invandringen, att de jobbar i branscher som har svårt att få arbetskraft. Har du tagit hänsyn till det eller hur ser man på det? Att det finns en samhällsekonomisk vinst. 

• Det här är ju en het fråga, nu i valrörelsen. Tror du att den kommer att användas i valrörelsen den här rapporten?

• (förklarar frågan efter lång tystnad) Jag bara undrar om det är sådant du tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sådan här rapport som ju förmodligen kommer att bli kontroversiell? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.