Sibirisk tigerunge. Foto: China PhotosSibirisk tigerunge. Foto: China Photos
Sibirisk tigerunge. Foto: China Photos
Orangutang. Foto: Lone Dröscher NielsenOrangutang. Foto: Lone Dröscher Nielsen
Orangutang. Foto: Lone Dröscher Nielsen

Forskaren: Ny fas av massutdöende

Publicerad

Forskare från toppuniversitet hävdar att det sker ett nytt massutdöende av djurarter på jorden.

Detta påverkar livsviktiga ekosystem som pollinering och vattenrening.

Orsaken?

Mänskligheten.

I en amerikansk rapport argumenterar forskare att vi människor orsakar att djur dör ut – i rasande hastighet. Jorden är nu inne i ett nytt "massutdöende". Jordens sjätte för att vara exakt. Det mest kända massutdöendet är meteoriten som utrotade dinosaurierna för cirka 65 miljoner sedan.

Forskarna bakom rapporten, som bland annat jobbar på toppuniversitet som Berkeley, Princeton och Stanford, skriver att utrotningstakten har ökat kraftigt de senaste 200 åren. Det vill säga, allt sedan industrisamhällets ankomst.

Forskarna slår fast att människornas globala samhälle helt enkelt förstör andra arter. Förlusten av mångfalden i naturen är enligt dem den mest allvarliga aspekten i miljökrisen.

När mångfalden hotas påverkas grundläggande ekosystem, till exempel pollinering av växter och rening av vatten.

I rapporten, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften "Science advances", skriver författarna att 338 arter har dött ut sedan år 1500. Ytterligare 279 arter räknas som utdöda i det vilda eller troligen utdöda. De flesta av dessa djur har försvunnit under de senaste hundra åren.

Utrotningstakten under det senaste seklet är upp till 114 gånger snabbare än normalt. Om arterna som dog ut under de senaste 100 åren skulle ha utrotats enligt den tidigare hastigheten skulle det ha tagit mellan 800 och 10 000 år.

Forskarna hävdar att det inte är för sent att rädda mångfalden och ekosystemen om vi agerar direkt. Men chansen till räddning försvinner snabbt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag