Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskaren: Ny fas av massutdöende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sibirisk tigerunge.
Foto: China Photos
Orangutang.
Foto: Lone Dröscher Nielsen

Forskare från toppuniversitet hävdar att det sker ett nytt massutdöende av djurarter på jorden.

Detta påverkar livsviktiga ekosystem som pollinering och vattenrening.

Orsaken?

Mänskligheten.

I en amerikansk rapport argumenterar forskare att vi människor orsakar att djur dör ut – i rasande hastighet. Jorden är nu inne i ett nytt "massutdöende". Jordens sjätte för att vara exakt. Det mest kända massutdöendet är meteoriten som utrotade dinosaurierna för cirka 65 miljoner sedan.

Forskarna bakom rapporten, som bland annat jobbar på toppuniversitet som Berkeley, Princeton och Stanford, skriver att utrotningstakten har ökat kraftigt de senaste 200 åren. Det vill säga, allt sedan industrisamhällets ankomst.

Forskarna slår fast att människornas globala samhälle helt enkelt förstör andra arter. Förlusten av mångfalden i naturen är enligt dem den mest allvarliga aspekten i miljökrisen.

När mångfalden hotas påverkas grundläggande ekosystem, till exempel pollinering av växter och rening av vatten.

I rapporten, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften "Science advances", skriver författarna att 338 arter har dött ut sedan år 1500. Ytterligare 279 arter räknas som utdöda i det vilda eller troligen utdöda. De flesta av dessa djur har försvunnit under de senaste hundra åren.

Utrotningstakten under det senaste seklet är upp till 114 gånger snabbare än normalt. Om arterna som dog ut under de senaste 100 åren skulle ha utrotats enligt den tidigare hastigheten skulle det ha tagit mellan 800 och 10 000 år.

Forskarna hävdar att det inte är för sent att rädda mångfalden och ekosystemen om vi agerar direkt. Men chansen till räddning försvinner snabbt.

Här är 13 djurarter som kan dö ut i år

1. Amurleopard

2. Sumatraelefant

3. Javanoshörning

4. Havslädersköldpadda

5. Västlig låglandsgorilla

6. Vietnamantilop

7. Kaliforniatumlare

8. Sibirisk tiger

9. Bergsgorilla

10. Stor bambulemur

11. Sumatraorangutang

12. Spetsnoshörning

13. Asiatisk tumlare

Källa: Matador Network/SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.